8 tips voor het schoonhouden van je zwembad

8 tips voor het schoonhouden van je zwembad

Je droom komt uit, je hebt een fijn zwembad in je tuin. Hoera! Maar hoe hou je nou het zwembadwater een hele zomer schoon en fris zodat je niet om de haverklap het water moet vervangen? Daarom in dit blog 8 tips voor het schoonhouden van je zwembad.

Locatie van het zwembad

Veel mensen hebben voor hun kinderen vaak een klein zwembadje in de tuin. Het wordt gevuld met water en aan het einde van de dag, hooguit twee dagen, wordt het badje weer leeg gekieperd en het zwembad opgeborgen. Veel mensen zouden dan ook graag een groot familiezwembad in de tuin hebben, waarvan het water langer meegaat. Maar hoe zorg je er nou voor dat het zwembad en dus het water schoon blijft? De eerste tip is voor velen misschien een inkoppertje, maar van tevoren goed nadenken over de plek waar je je zwembad wil neerzetten kan al veel goed doen voor de kwaliteit van je zwembadwater. Houd bij het plaatsen van je zwembad rekening met de hoeveelheid ruimte om het bad heen, met eventuele bomen en de hoeveelheid zon.

En is het misschien mogelijk om er een pad naartoe te leggen zodat de voeten schoon blijven? Van tevoren een buitendouche nemen of de voeten schoonmaken in een emmer of een bak met water kan natuurlijk ook.

 

Dekzeil

Dek je zwembad af met een dekzeil op de momenten dat je het niet gebruikt. Het zeil houdt ook een hoop viezigheid van buitenaf tegen zoals insecten en bladeren. Er zijn diverse dekzeilen verkrijgbaar, welke je aanschaft is persoonlijk. Of schaf een zwembad met overkapping aan, dat kan natuurlijk ook.

 

Schepnet

Heb je ondanks het dekzeil toch viezigheid in je zwembad gekregen? Met een schepnet haal je er eenvoudig viezigheid zoals insecten en bladeren weer uit.

Heb je een groot zwembad dan kan je ervoor kiezen om dit proces met een skimmer deels te automatiseren. Een skimmer is een afzuigpunt aan het wateroppervlak ongeveer 2 centimeter onder de rand van het zwembad. Voor een goede werking moet je wel regelmatig het mandje wat de viezigheid opvangt legen.

 

Zwembadstofzuiger

Met een zwembadstofzuiger kun je de bodem en de wanden van je zwembad reinigen. Je kunt dit natuurlijk met de hand doen, maar aangezien stofzuigen vaak geen gewaardeerde klus is, is een zwembadrobot zeer het overwegen waard!

 

pH-waarde bepalen

Met de pH-waarde wordt de zuurtegraad van, in dit geval zwembadwater, aangetoond. De ideale zuurtegraad van zwembadwater ligt tussen 7.2 en 7.6. Is het water te zuur (minder dan 7.2) dan kun je last krijgen van geïrriteerde ogen en slijmvliezen. Boven de 7.6 is het zwembadwater te basisch wat weer kan leiden tot algvorming en kalkafzetting.

Omdat een juiste pH-waarde erg belangrijk is, is het belangrijk dat de zuurtegraad regelmatig getest wordt. Hiervoor zijn handige teststrips op de markt en eventueel ook pH-verhogers en pH-verlagers.

 

Hoe verleidelijk het ook kan zijn om je zwembad te vullen met bronwater, gebruik toch liever leidingwater. Vaak bevat grondwater veel ijzer wat ervoor kan zorgen dat het water donker wordt. Naast ijzer bevat het vaak ook veel kalk en wijkt de zuurtegraad af. Hierdoor kunnen onderhoudsmiddelen, zoals chloor, minder goed hun werk doen.

 

Gebruik WEINIG chloor

Ondanks dat chloor belangrijk is voor het schoonhouden van het zwembadwater is het belangrijk om hier toch terughoudend mee te zijn. Veel chloor is niet goed voor je gezondheid. Daarom is het ook hier weer enorm belangrijk om goed te meten met speciaal hiervoor bedoelde teststrips! Een chloorgehalte van 1-2 ppm/liter is goed. Heb je last van algen? Dan mag je het eventueel ophogen naar 3 ppm/liter.

 

Reiniging

Naast het gebruik van chemicaliën is een zwembadpomp aan te raden, vooral bij zwembaden met een diameter vanaf 183 centimeter. Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste zwembadpomp voor jou? Lees dan even dit artikel.

 

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

 

Lees ook

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com