Puzzelmat, welke is de beste?

Welke puzzelmat is de beste? En welke puzzelmatten zijn er? Portapuzzle, Puzzle & Roll en Antislip puzzelmat

Een puzzelmat is ideaal voor iedereen die weleens een legpuzzel maakt. Maar als je een grote en/of moeilijke puzzel maakt krijg je hem zelden in één keer af. In deze situaties kan een goede puzzelmat de ultieme oplossing zijn.

Beste puzzelmat

Wanneer je op zoek gaat naar de beste puzzelmat gaat er waarschijnlijk een wereld voor je open. Puzzelmatten zijn er namelijk in ontzettend veel soorten en maten! Maar welke puzzelmat moet jij nou hebben om je legpuzzel na uren puzzelen veilig op te kunnen bergen? Er zijn verschillende bekende puzzelmerken die puzzelmatten aanbieden zoals Jumbo en Ravensburger, maar ook kleinere onbekende merken.  

Jumbo

Het bekende puzzelmerk Jumbo biedt twee verschillende puzzelmatten aan:  

Jumbo Puzzle & Roll puzzelmat – Puzzle Mates

De Puzzle & Roll puzzelmat van Jumbo is verkrijgbaar in twee maten. Eentje is geschikt voor legpuzzels van 500-1000 en de andere is geschikt voor puzzels van 1000-3000 stukjes.

Jumbo Puzzle & Roll Puzzelmat is ook verkrijgbaar bij:

Jumbo Portapuzzle puzzelmap – Puzzle Mates

De Portapuzzle puzzelmap is niet zozeer een puzzelmat, maar een puzzelmap. Dat betekent dat je de puzzel niet oprolt, maar eenvoudigweg dichtvouwt. Op dit moment is de Portapuzzle puzzelmap van Jumbo nog verkrijgbaar in één maat, geschikt voor puzzels tot 1000 stukjes.

Ravensburger

Ook het merk Ravensburger biedt verschillende puzzelmatten aan:  

Roll Your Puzzle puzzelmat

Met de Roll Your Puzzel puzzelmat van Ravensburger rol je je legpuzzel eenvoudig op. Roll Your Puzzle is geschikt voor legpuzzels tot 1500 stukjes, en de Ravensburger Roll Your Puzzle XXL is geschikt voor legpuzzels tot 3000 stukjes.

Ravensburger Roll Your Puzzle is ook verkrijgbaar bij:

Puzzel Ezel ergonomisch puzzelbord

Als ik denk aan een puzzelmat dan denk ik aan een accessoire die het eenvoudig maakt om mijn legpuzzel veilig op te kunnen bergen. De Ravensburger Puzzel Ezel is wat mij betreft dan ook geen puzzelmat in die zin, maar wel een ergonomisch puzzelbord. Je kunt de puzzel ezel namelijk schuin omhoog zetten en dankzij de antisliplaag blijven de puzzelstukjes op hun plaats liggen. Je kunt hem vervolgens wel verplaatsen, maar niet afdekken. De puzzel ezel is geschikt voor legpuzzels tot 1000 stukjes.

De Ravensburger puzzel ezel is ook verkrijgbaar bij:

Antislip puzzelmat

Naast deze grote en bekende merken zijn er nog een aantal andere aanbieders die tegenwoordig een antislip puzzelmat aanbieden, gemaakt van neopreen of vilt. Ook deze zijn verkrijgbaar in diverse maten.

Puzzeltafel

Ook mooi is deze houten puzzeltafel, geschikt voor een legpuzzel van 1500 stukjes. Hij is voorzien van vier uittrekbare elementen om de puzzelstukjes te sorteren en veilig in op te bergen als je even niet puzzelt.

Welke is de beste puzzelmat?

Welke puzzelmat voor jou de beste is hangt natuurlijk af van verschillende factoren. Heb je een kamertje over waar je de legpuzzel met een gerust hart kunt laten liggen? Dan zou ik voor de houten puzzeltafel kiezen, omdat je deze geschikt is voor puzzels tot 1500 puzzelstukjes en je de puzzelstukjes veilig kunt sorteren en opbergen in de lades.

Aan de andere kant lijkt mij de puzzel ezel van Ravensburger ook wel prettig. Het lijkt mij erg fijn als mijn puzzel iets schuin omhoog zou staan. Het enige nadeel daarvan is dat deze maar geschikt is voor puzzels tot 1000 stukjes.

De Puzzle & Roll van Jumbo en de Roll Your Puzzle van Ravensburger zijn nagenoeg dezelfde producten. Het grootste verschil zit hem in de rol: die van Jumbo is van karton en die van Ravensburger is opblaasbaar. Toevallig heb ik ervaring met beide producten. Hoewel ik op dit moment de Puzzle & Roll van Jumbo gebruik, vond ik de opblaasbare rol van Ravensburger Roll Your Puzzle toch prettiger om mee te werken. Voor beide puzzelmatten geldt: het is aan te raden om de puzzelmat eerst glad te strijken op de lichtste stand.

Met de Portapuzzle heb ik persoonlijk geen ervaring, maar ik lees overal wisselende ervaringen. De één vindt het erg prettig werken terwijl de ander het een rampzalig ding vindt.

De nieuwe antislip puzzelmatten lijken mij ook erg fijn werken. Hij is gemaakt van hetzelfde materiaal als een muismat en is hierdoor kreukvrij. Je rolt de legpuzzel op met behulp van een foambuis. Mocht je even geen zin hebben om te puzzelen dan zou je de mat ook voor andere activiteiten kunnen gebruiken, bijvoorbeeld als ondergrond bij Diamond Painting.

Heb je naast een goede puzzelmat ook een nieuwe puzzel nodig? Bekijk dan voor meer inspiratie ook eens de blogcategorie Puzzels.

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Gerelateerd

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.