Puzzelmat, welke is de beste?

Welke puzzelmat is de beste? En welke puzzelmatten zijn er? Portapuzzle, Puzzle & Roll en Antislip puzzelmat

Het maken van een legpuzzel is hartstikke leuk om te doen en werkt ook nog eens ontspannend. Maar als je een grote en/of moeilijke puzzel maakt krijg je hem zelden in één keer af. Een puzzelmat kan dan de ultieme oplossing zijn. Daarom in dit blog een overzicht van de verschillende puzzelmatten die er zijn en een antwoord op de vraag welke de beste is.

Beste puzzelmat

Wanneer je op zoek gaat naar de beste puzzelmat gaat er waarschijnlijk een wereld voor je open. Puzzelmatten zijn er namelijk in ontzettend veel soorten en maten! Maar welke puzzelmat moet jij nou hebben om je legpuzzel na uren puzzelen veilig op te kunnen bergen? Er zijn verschillende bekende puzzelmerken die puzzelmatten aanbieden zoals Jumbo en Ravensburger, maar ook kleinere onbekende merken.

 

Jumbo

Het bekende puzzelmerk Jumbo biedt twee verschillende puzzelmatten aan:

 

Puzzle & Roll puzzelmat

De Puzzle & Roll puzzelmat van Jumbo is verkrijgbaar in twee maten. Eentje is geschikt voor legpuzzels van 500-1000 en de andere is geschikt voor puzzels van 1000-3000 stukjes.

Meer informatie.

 

Portapuzzle puzzelmap

De Portapuzzle puzzelmap is niet zozeer een puzzelmat, maar een puzzelmap. Dat betekent dat je de puzzel niet oprolt, maar eenvoudigweg dichtvouwt. Ook de Portapuzzle puzzelmap van Jumbo is verkrijgbaar in twee maten. De ene is geschikt voor puzzels tot 1000 stukjes en de andere is geschikt voor legpuzzels tot 1500 stukjes.

Meer informatie.

 

Ravensburger

Ook het merk Ravensburger biedt verschillende puzzelmatten aan:

 

Roll Your Puzzle puzzelmat

Met de Roll Your Puzzle puzzelmat van Ravensburger rol je je legpuzzel eenvoudig op. Roll Your Puzzle is geschikt voor legpuzzels tot 1500 stukjes. De Ravensburger Roll Your Puzzle XXL is geschikt voor legpuzzels tot 3000 stukjes.

Meer informatie.

 

Puzzel Ezel ergonomisch puzzelbord

Als ik denk aan een puzzelmat dan denk ik aan een accessoire die het eenvoudig maakt om mijn legpuzzel veilig op te kunnen bergen. De Ravensburger Puzzel Ezel is wat mij betreft dan ook geen puzzelmat in die zin, maar wel een ergonomisch puzzelbord. Je kunt de puzzel ezel namelijk schuin omhoog zetten en dankzij de antisliplaag blijven de puzzelstukjes op hun plaats liggen. Je kunt hem vervolgens wel verplaatsen, maar niet afdekken. De puzzel ezel is geschikt voor legpuzzels tot 1000 stukjes.

Meer informatie.

 

Antislip puzzelmat

Naast deze grote en bekende merken zijn er nog een aantal andere aanbieders die tegenwoordig een antislip puzzelmat aanbieden. Ook deze zijn verkrijgbaar in diverse maten. Bovenstaande merken gaan vaak maar tot 1500 stukjes. Wil je graag een grotere legpuzzel maken en deze veilig op kunnen bergen? Kies dan voor deze antislip puzzelmat, geschikt voor puzzels tot 3000 stukjes!

 

Welke is de beste puzzelmat?

Welke puzzelmat voor jou de beste is hangt natuurlijk af van verschillende factoren. Heb je een kamertje over waar je de legpuzzel met een gerust hart kunt laten liggen? Dan zou ik voor de puzzel ezel van Ravensburger gaan. Het lijkt mij persoonlijk erg fijn als mijn puzzel iets schuin omhoog zou staan. Het enige nadeel daarvan is dat deze maar geschikt is voor puzzels tot 1000 stukjes.

De Puzzle & Roll van Jumbo en de Roll Your Puzzle van Ravensburger zijn nagenoeg dezelfde producten. Het grootste verschil zit hem in de rol: die van Jumbo is van karton en de die Ravensburger is opblaasbaar. Toevallig heb ik ervaring met beide producten. Hoewel ik op dit moment de Puzzle & Roll van Jumbo gebruik, vond ik de opblaasbare rol van Ravensburger Roll Your Puzzle toch prettiger om mee te werken. Voor beide puzzelmatten geldt: het is aan te raden om de puzzelmat eerst glad te strijken op de lichtste stand.

Met de Portapuzzle heb ik persoonlijk geen ervaring, maar ik lees overal wisselende ervaringen. De één vindt het erg prettig werken terwijl de ander het een rampzalig ding vindt.

Mocht ik een nieuwe puzzelmat kopen dan ga ik zeker voor een van de nieuwe antislip puzzelmatten omdat het mij erg prettig lijkt. Hij is gemaakt van hetzelfde materiaal als een muismat en is hierdoor kreukvrij. Je rolt de legpuzzel op met behulp van een foambuis. Mocht je even geen zin hebben om te puzzelen dan zou je de mat ook voor andere activiteiten kunnen gebruiken, bijvoorbeeld als ondergrond bij Diamond Painting.

Mocht je naar aanleiding van dit blog nog vragen hebben stel ze dan gerust. Ik beantwoord ze graag.

 

Heb je naast een goede puzzelmat ook een nieuwe puzzel nodig? Bekijk dan voor meer inspiratie eens de blogcategorie Puzzels. Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.