Review Het kleurenmonster – bordspel

Review Het kleurenmonster - bordspel; Terwijl kinderen het kleurenmonster helpen, leren ze spelenderwijs praten over gevoelens en emoties. - Spelenspeelgoed.nl

Bordspellen zijn niet alleen leuk om te doen, maar vaak ook nog eens erg leerzaam. Het bordspel Het kleurenmonster, gebaseerd op het populaire kinderboek De kleuren van emoties van Anna Llenas, is zo’n spel. Terwijl kinderen het kleurenmonster helpen, leren ze spelenderwijs praten over gevoelens en emoties.

Bordspel Het kleurenmonster

Het coöperatieve bordspel Het kleurenmonster is gebaseerd op het kinderboek De kleur van emoties, geschreven door Anna Llenas. Het Kleurenmonster wordt verward wakker en weet niet waarom. Is hij nu blij, verdrietig, kalm, boos of bang? Zijn emoties zijn in de war, hij moet ze zien te sorteren en een eigen plekje geven. Het is de bedoeling dat kinderen hem hierbij helpen.

Spelenderwijs helpt het bordspel zeer jonge kinderen om hun emoties verschillende emoties herkennen zoals blijdschap, verdriet, woede, angst en kalmte, en hoe ze hiermee om kunnen gaan. Terwijl ze plezier hebben, leren ze ook belangrijke levensvaardigheden zoals empathie, emotionele regulatie en communicatie. Dit maakt Het Kleurenmonster bordspel een waardevol hulpmiddel voor zowel thuis als op school.

Eenvoudig te spelen

Wat fijn is, is dat de spelregels eenvoudig en toegankelijk zijn, wat het een ideaal bordspel maakt voor jonge kinderen vanaf 4 jaar en ouder. De spelelementen van Het kleurenmonster zijn duidelijk en visueel aantrekkelijk, waardoor kinderen het spel graag willen spelen. Een gemiddeld spel duurt ongeveer 20 minuten, wat perfect aansluit bij de aandachtsspanne van jonge kinderen.

Conclusie

Wij hadden eerst het prentenboek Het kleurenmonster en besloten toen om ook het bordspel aan te schaffen. Ik ben daar nog steeds erg blij mee, omdat er meerdere voordelen aan het spel zitten.

Gevoelens en emoties herkennen

Onze kinderen, en ik weet zeker dat ze geen uitzondering zijn, vinden het soms erg lastig om gevoelens en emoties te herkennen en te delen. Soms laat het kind gedrag zien waardoor je als ouder weet dat er iets is, maar kunnen kinderen dat (nog) onvoldoende onder woorden brengen. Door samen Het kleurenmonster te spelen kunnen er mooie gesprekken ontstaan over gevoelens en emoties. Ik heb hierdoor zelf in ieder geval al een paar keer een oooooh-moment gehad! Dit leidt weer tot meer begrip, wat weer kan leiden tot een betere band tussen ouder (verzorger) en kind.

Samenwerken

Kinderen die moeite hebben met het herkennen en benoemen van emoties, vinden samenwerken doorgaans ook een uitdaging. Het kleurenmonster is een coöperatief spel, wat betekent dat spelers moeten samenwerken om te winnen. Dit bevordert teamwerk en samenwerking, terwijl het competitieve aspect, dat vaak een vervelende spanning kan veroorzaken, wordt verminderd. Omdat de spelers samenwerken om het monster te helpen, ontstaat een gevoel van eenheid en saamhorigheid.

Sociale vaardigheden en probleemoplossend vermogen

Hoe moeilijk onze kinderen het soms ook vinden om naar elkaar te luisteren, tijdens het spel gaat het aanzienlijk beter (al is het nog altijd geen wondermiddel). Door samen te werken en te overleggen tijdens het spel, ontwikkelen kinderen sociale vaardigheden zoals naar elkaar luisteren, met elkaar communiceren en het sluiten van compromissen. Daarnaast stimuleert het spel probleemoplossend denken, omdat spelers moeten nadenken over de beste manier om het monster te helpen zijn emoties te ordenen.

Taalvaardigheid verbeteren

Het is misschien niet iets waar je zo bij stilstaat, maar door de beschrijvingen van emoties en de bijbehorende verhalen, helpt Het kleurenmonster kinderen hun woordenschat uit te breiden en hun taalvaardigheid te verbeteren. Spelenderwijs leren kinderen nieuwe woorden en begrippen die ze in hun dagelijkse leven kunnen toepassen.

Mijn beoordeling Het kleurenmonster bordspel:

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.