Catan – Van basisspel tot uitbreidingssets

Catan: van basisspel tot uitbreidingssets

Catan, tot 2014 beter bekend als De kolonisten van Catan, is een bekend en populair handelsspel gemaakt door speelgoedfabrikant 999 Games. In 1999 werd het bordspel verkozen tot Speelgoed van het Jaar! Inmiddels zijn er diverse varianten en uitbreidingssets op de markt, in dit blog lees je er, in willekeurige volgorde, meer over.  

Catan Junior Bordspel

Piratenvariant van Catan voor kinderen die het basisspel nog iets te moeilijk vinden. Je bent een piraat, die probeert het eiland te veroveren door daar forten en schepen te bouwen. Daar zijn grondstoffen voor nodig, die je met dobbelsteenworpen kunt verdienen. Als je niet de goede grondstoffen hebt, kun je ruilen met andere spelers, havens, de bank en op de markt. De spookpiraat kan echter grondig roet in het eten gooien. Gelukkig kun je regelmatig de hulp van Coco, de papegaai inroepen! Jij wint het spel als je al jouw forten hebt gebouwd.

Deze vereenvoudigde versie van het populairste handelsspel van de laatste jaren biedt ook voldoende uitdagingen om volwassenen te boeien. Leeftijd: 6 – 99 jaar. Spelers: 2 tot 4.

Catan – Basisspel Bordspel + uitbreiding

Het spel Catan is voor iedereen leuk vanwege de interactie, het vleugje geluk en de tactische mogelijkheden. Je begint met 2 dorpen op een variabel speelbord met akkers, weiden, heuvels, bergen en bossen. Als je aan de beurt bent, gooi je met 2 dobbelstenen om te bepalen wie er grondstoffen krijgen. Dat is afhankelijk van de positie van je dorpen. Daarna mag je handelen met de bank of met je medespelers. Je krijgt namelijk niet alle soorten grondstoffen binnen. En die heb je wel nodig om nieuwe dorpen, straten en steden te bouwen.

Je kunt ook ontwikkelingskaarten kopen om speciale acties te kunnen doen. Verder loopt er een struikrover rond die sommige landschappen leegrooft. Dorpen en steden leveren niet alleen grondstoffen op, maar zijn ook punten waard. Ook ontwikkelingskaarten, de langste aaneengesloten route en de grootste riddermacht brengen punten binnen. Wie als eerste 10 punten heeft, wint het spel direct! Leeftijd: 10 – 99 jaar. Spelers: 3 tot 4.

Catan – Uitbreiding Zeevaarders Bordspel

Verschillende nieuwe scenario”s voor Catan. Deze uitbreidingsset is uitsluitend te combineren met de nieuwste editie van het basisspel (de editie uit 2012 met de plastic onderdelen). De Zeevaarders van Catan geeft het basisspel een compleet nieuwe dimensie en biedt oneindige variatie. Een must voor spelers die een nieuwe uitdaging op Catan zoeken! Leeftijd: 12 – 99 jaar. Spelers: 5 tot 6.

Catan – Uitbreiding Steden en Ridders Bordspel

Pittige uitbreiding op Catan, waarin de spelers ridders inzetten om het eiland tegen binnenvallende barbaren te beschermen en hun steden tot metropolen uitbouwen. Om deze set te kunnen gebruiken is een exemplaar van het basisspel vereist. Het is ook mogelijk om Steden en Ridders met De Zeevaarders van Catan te combineren. Leeftijd: 12 – 99 jaar. Spelers: 5 tot 6.

Catan – Uitbreiding Schatten, Draken & Ontdekkingsreizigers bordspel

Scenario’s voor Catan met Zeevaarders en Steden & Ridders Uitbreiding op het populaire handelsspel Catan met 6 verschillende scenario’s. Deze zijn vooral bedoeld voor Catan-fans die ervaring hebben met de uitbreidingen Zeevaarders en Steden & Ridders, en graag uitdagende scenario’s spelen. Catan: Schatten, Draken & Ontdekkingsreizigers biedt daarnaast veel extra materiaal voor als je graag zelf scenario’s ontwerpt of bestaande scenario”s aanpast. Leeftijd: 12 – 99 jaar. Spelers: 5 tot 6.

Catan – De Opkomst van de Inca’s bordspel

Opzichzelfstaande versie van het bekende handelsspel Catan. Leid 3 verschillende stammen naar succes en zorg dat jij degene bent die de opkomst van de Inca’s het beste heeft ingeleid. Deze uitgave van het populaire handelsspel Catan bevat alle elementen van het basisspel. Je bouwt straten, dorpen en steden, en je koopt ontwikkelingskaarten. Leeftijd: 12 – 99 jaar. Spelers: 3 tot 4.  

Catan – Het snelle Kaartspel

Catan is er nu ook als vlot kaartspel voor 2-4 spelers. Ook in dit kaartspel bouw je straten, dorpen en steden en zet je ridders in. Steden kunnen op verschillende manieren worden uitgebreid. Verder kun je met de andere spelers of met de markt en de gedekte stapel grondstoffen ruilen. Maar pas op: je straten en ridders kunnen zomaar door de andere spelers afgepakt worden. Zo zijn ook behaalde overwinningspunten niet altijd zeker. Het bouwen van een kerk of een stadsmuur kan echter bescherming bieden! De regels zijn relatief eenvoudig en je bent met een half uurtje klaar. Het spel is ook geschikt voor 2 spelers, omdat er alleen wordt geruild in plaats van gehandeld! Leeftijd: 8 – 99 jaar. Spelers: 2 tot 4.  

Catan – Het dobbelspel

In dit spannende spel bouwen de spelers Catan worp na worp op. Elke straat en elke nederzetting levert punten op. Een gelukkige hand en tactisch vernuft bepalen wie de beste ontdekker is. Je krijgt een velletje papier waar de bekende straten, dorpen en steden op staan. Als je aan de beurt bent, mag je drie keer met de dobbelstenen gooien om een combinatie samen te stellen waar je wat aan hebt. Gooi je geen enkele combinatie, dan krijg je strafpunten. Dat kun je voorkomen door ridders te kopen, die je de mogelijkheid geven om een dobbelsteen naar een bepaalde grondstof te draaien. Dit vlotte dobbelspelletje speel je weg in een klein half uurtje en past prima in je reisbagage. Leeftijd: 7 – 99 jaar. Spelers: 1 tot 4.

Catan – Uitbreiding Kooplieden & Barbaren 5 tot 6 spelers

Extra speelmateriaal en spelregels om Kooplieden & Barbaren, de derde grote uitbreiding van Catan, met 5 en 6 spelers te spelen. Deze uitbreidingsset is uitsluitend te combineren met de nieuwste editie van het basisspel en de uitbreidingen (de editie uit 2012 met de plastic onderdelen).

Catan – 3D Editie bordspel

Catan 3D brengt het wereldberoemde handelsspel tot leven met driedimensionale landtegels. De bossen, weiden en bergen bestaan nu uit miniaturen, die van het eiland een unieke belevenis maken. De miniaturen zijn door bedenker Klaus Teuber persoonlijk ontworpen. In de nieuwe vormgeving is zoveel aandacht aan detail gegeven, dat zelfs de ruilhavens nu in een volwaardig, driedimensionaal jasje zijn gestoken. Ook zijn de kaarten voorzien van nieuwe illustraties. Wegen bouwen, dorpen stichten en steden neerzetten is dankzij deze 3D-wereld nog leuker geworden! Leeftijd: 10 – 99 jaar. Spelers: 3 tot 4.

Catan – Kosmonauten bordspel

Ontdek het heelal! Eindelijk is de sprong naar de sterren gelukt! In het midden van het 3e millennium reis je met je ruimteschepen naar verre planetenstelsels. Vreemde volken heten je vriendelijk welkom en worden gerespecteerde handelspartners. Verhoog je grondstoffenproductie om nieuwe ruimteschepen en -havens te kunnen bouwen. Zorg ervoor dat je ze voldoende uitrust om het tegen loerende ruimtepiraten te kunnen opnemen. Er staan je spannende ontmoetingen te wachten! Deze variant op het klassieke Catan bevat sfeervolle illustraties, gedetailleerde spelregels, variabele speelveldopbouw en prachtig stevig speelmateriaal. Leeftijd: 12 – 99 jaar. Spelers: 5 tot 6.

Catan – Opmars van de mensheid

In het tijdperk van de prehistorie maken de eerste mensen hun opmars. Ondanks de dreiging van sabeltandtijgers en neanderthalers breiden ze hun leefgebied uit en leren ze steeds beter in de natuur te overleven. Vanuit een bescheiden begin op het Afrikaanse continent zal de mensheid in de loop der jaren de hele wereld bereiken. En jij gaat de oermens helpen!

Catan: Opmars van de Mensheid neemt de spelregels van Catan en zet die in de setting van de prehistorie. Je verzamelt grondstoffen zoals huiden, botten en vuursteen en bouwt daarmee nieuwe nederzettingen. Vanuit deze nederzettingen reis je op weg naar nieuwe delen van de wereld, waar je wederom nieuwe vestigingen zet. Daarnaast ontwikkel je je cultuur door middel van 4 ontwikkelingsniveaus. Wie als eerste 10 overwinningspunten verzamelt, wint!

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Gerelateerd

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.