Bordspel: de leukste bordspellen van dit moment!

Bordspel; De leukste bordspellen van dit moment; Voor Sinterklaas, Kerstmis, verjaardagen en feestdagen

Op zoek naar de leukste bordspellen van dit moment? Van de traditionele bordspellen tot de nieuwe, coöperatieve bordspellen, waar je ook naar zoekt, je vindt het zeker hier. Want in dit blog deel ik de leukste bordspellen van dit moment met je.

Bordspel

Een bordspel pakken we er tegenwoordig, door alle drukte, helaas niet meer zo vaak bij. Zonde, want het is juist zo leuk om samen met het gezin, je vriendenclub, of gewoon met z’n tweetjes even een spelletje te doen. Het oudste bordspel waarvan het bestaan bekend is heet Senet. Dit spel is onder meer afgebeeld op een fresco (schildering) welke men heeft gevonden in het graf van Merknera (3300–2700 voor onze jaartelling). Men speelde in het oude Egypte een spel genaamd Mehen en in Iran zijn de eerste dobbelstenen gevonden.

 

Renature – bordspel

Renature bordspel: Winnaar speelgoed van het jaar 2022 categorie familiespellen

Renature is winnaar Speelgoed van het Jaar 2022 in de categorie Familiespellen 6 tot 10 jaar. Het is een prachtig bordspel voor 2-4 spelers waarbij je prachtige dominostenen met dieren gebruikt om tuinen aan te leggen en zo gebieden in bezit te krijgen. Elke speler krijgt een bord met grote stukken hout in de vorm van graszoden, struiken, dennen en eiken. Deze planten gebruik je om de meerderheid te krijgen in een tuin en zijn verkrijgbaar in een neutrale kleur en in de eigen spelerskleur. Bovendien krijgt elke speler een stapel dominostenen met elk twee van de tien dierenmotieven. Als je aan de beurt bent, plaats je een van de drie dominostenen uit je hand op twee beekvelden van het speelbord. Natuurlijk moet de dominosteen aangrenzend zijn aan een andere dominosteen die hetzelfde dier toont. Als de geplaatste dominosteen grenst aan een vrije ruimte van een bruin gebied, mag je zelf beslissen of je een pluk gras of een van je andere planten op die ruimte plaatst. Leeftijd: 8+ jaar. Spelers: 2 tot 4.

Meer informatie.

 

Dodo – bordspel

Dodo bordspel - 999 Games; Winnaar Speelgoed van het Jaar 2022 categorie kinderspellen

Het bordspel Dodo van 999 Games is één van de winnaars Speelgoed van het Jaar 2022 in de categorie Kinderspellen. De heilige dodo van de Hagulaminapitopasi-stam legt ieder jaar op de top van een berg een ei. Dit ei rolt tergend langzaam richting de afgrond. Samen met je medespelers zet je alles op alles om het ei te redden. Dit doe je door bruggen te bouwen, die ervoor zorgen dat het ei veilig en wel naar een boot aan de voet van de berg rolt. Maar als jullie te langzaam zijn, valt het ei te pletter! In dit hilarische geheugen- en actiespel moet je samen zo snel mogelijk genoeg fiches vinden om bruggen op de berg te zetten. Dit doe je door met een dobbelsteen te rollen en het juiste bijhorende fiche onder alle gedekte fiches te vinden. Alleen als je onthoudt welke fiches waar liggen, kun je op tijd de bruggen in elkaar zetten. Dodo is een race tegen de tijd. Het wiebelende ei heeft namelijk een eigen willetje. Soms kruipt het ei met een slakkengang de berg af. En soms rolt het ei ineens met een rap tempo bijna een brug af. Weten jullie het ei op tijd te redden? Leeftijd: 6 – 99 jaar. Spelers: 2 tot 4.

Meer informatie.

 

Libertalia, de winden van Galecrest – bordspel

Libertalia, de winden van Galecrest - bordspel

Libertalia is winnaar Speelgoed van het Jaar 2022 in de categorie Kennerspellen. De eilanden van Galecrest zitten vol met buit. Als luchtpiraat ga jij de strijd om roem en rijkdom aan. Je leidt je eigen bende piraten, die je een voor een naar de verschillende eilanden stuurt. Rang en reputatie bepalen of jij de buit binnensleept. In Libertalia krijg je per ronde een aantal karakterkaarten, waarvan je er vervolgens per beurt één in moet zetten. Elke speler heeft dezelfde karakterkaarten. De hoogste karakterkaart die op een eiland is geplaatst, wint de buit. Bij gelijkstand wint de speler met de beste reputatie. Zwakkere piraten kunnen echter nog een tactische rol spelen in de nachtfases, die na de eilandfases plaatsvinden. Libertalia is een tactisch spel, waarbij je goed moet letten op wat je tegenspeler van plan is. Jullie hebben immers allebei dezelfde kaarten op handen! Hierdoor ontstaat een spannend kat-en-muis-spel. Wie zet het slimst de karakterkaarten in en gaat er met de buit vandoor? Libertalia bevat ook speciale automa-regels voor solospelers! Leeftijd: 14 – 99 jaar. Spelers: 1 tot 6.

Meer informatie.

 

Cascadia – bordspel

De leukste bordspellen: Cascadia

In het spel Cascadia moeten spelers een gevarieerd natuurgebied creëren dat leefbaar is voor de verschillende dieren van het spel. De dieren die voorkomen in het gebied zijn: grizzlyberen, Roosevelt-wapiti’s, chinookzalmen, roodstaartbuizerds en rode vossen.

Meer informatie.

 

Ark Nova – bordspel

De leukste bordspellen: Ark Nova

In het strategische bordspel Ark Nova plan en ontwerp je een moderne dierentuin met het uiteindelijke doel om de meest succesvolle dierentuin te hebben. Je bouwt verblijven, huisvest dieren en steunt natuurbeschermingsprojecten over de hele wereld. Specialisten en unieke gebouwen kunnen je tijdens het spel helpen om bepaalde doelstellingen te realiseren.

Meer informatie.

 

Robin Hood – bordspel

De leukste bordspellen: Robin Hood bordspel

Het bordspel De avonturen van Robin Hood is één van de winnaars in de categorie Familiespellen voor 10 jaar en ouder. Neem het op tegen de Sheriff van Nottingham in dit coöperatieve avonturenspel. Verken het prachtig geïllustreerde speelbord en ontdek de geheimen van Sherwood Forest. Elke keuze die je maakt, beïnvloedt het verloop van het verhaal. De Avonturen van Robin Hood maakt gebruik van een begeleidend boek. Zo maak je geleidelijk aan kennis met het spel en hoef je van te voren bijna geen spelregels door te nemen. Het prachtig vormgegeven speelbord bevat locaties, die door middel van inkepingen en verwisselbare lagen tijdens het spel veranderen. Verplaatsen gebeurt door middel van speelstukken van verschillende lengtes, waardoor je zonder vakjes vrij over het speelbord kunt reizen.

Meer informatie.

 

De zoektocht naar El Dorado – bordspel

De leukste bordspellen: De zoektocht naar El Dorado

Winnaar Speelgoed van het Jaar 2020. Als expeditieleider ga je op zoek naar El Dorado, de mysterieuze stad van goud. Tijdens je reis moet je je een weg banen door de jungle, kolkende rivieren oversteken en onderhandelen met lokale stammen. Wie als eerste het eindpunt bereikt, wint het spel. Tijdens het spel speel je kaarten, waarmee je je speelfiguur beweegt. Ook kun je met deze kaarten nieuwe, sterkere kaarten kopen, die aan je persoonlijke stapel worden toegevoegd. Met groene kaarten baan je je een weg door het oerwoud, terwijl blauwe kaarten je helpen met reizen over water en gele kaarten meer mogelijkheden geven om de beste kaarten op de markt aan te schaffen. Door slim je kaarten te kiezen, stel je tijdens het spel zo je eigen kaartenstapel samen. De Zoektocht naar El Dorado is geschikt voor beginnende spelers, maar biedt ook genoeg uitdaging voor gevorderden. Dankzij de verschillende speelborden kan met elk nieuw potje een nieuw pad naar El Dorado worden opgesteld. Voor ervaren spelers bevat het spel extra regels in de vorm van grotfiches. Naar de review.

Meer informatie.

 

Scrabble – bordspel

De leukste bordspellen: Scrabble

Scrabble is een leuk spel voor de gehele familie. In Scrabble probeert iedere speler zoveel mogelijk punten te behalen. Hiervoor hebben zij echter maar beperkt de tijd, wanneer de letters op zijn is het spel voorbij. Iedere letter heeft zijn eigen waarde en de letters gebruik je om complete woorden mee te leggen. Zorg dat je handig gebruik maakt van het speelbord door worden te leggen op letter- en woordverdubbelaars. De speler die met de meeste punten eindigt wint! Verkrijgbaar in diverse spelvarianten.

Meer informatie.

 

My City – bordspel

De leukste bordspellen: My City

In My City ontwikkel je jouw eigen stad. Je hebt hiervoor een eigen speelbord, waarop je gebouwentegels gaat passen. In het begin is je landschap nog vrij simpel, met lege velden, rotsen, bomen en een rivier. Ook de tegels zijn bescheiden, met gebouwen die zo in een eenvoudig dorpje passen. Maar na elk potje My City verandert er iets… My City is een legacy-spel. Dat betekent dat het spel blijvend wordt aangepast met stickers. Als je je eerste potje hebt verloren, mag je je persoonlijke bord zo aanpassen dat je de volgende keer makkelijker punten scoort. Ook worden na elke drie potjes nieuwe gebouwtegels en spelregels geïntroduceerd. Zo groeit jouw kleine dorp na 24 keer spelen uit tot een industriële metropool. My City is eenvoudig te leren en is daarmee een perfecte introductie op legacy-spellen.

Meer informatie.

 

Paleo – bordspel

De leukste bordspellen: Paleo bordspel

Winnaar Speelgoed van het Jaar Nederland 2021 én de Gouden Publieksprijs! In het coöperatieve bordspel Paleo proberen jullie als volksstam samen te overleven en voortdurend te streven naar vooruitgang. Maar let op, overal dreigt gevaar: wilde dieren, stormen en andere volksstammen liggen op de loer. Zullen jullie slagen? In Paleo speelt elke speler met een groep mensen uit de stam. Daartoe behoren onder andere stoere vrouwelijke krijgers, handige uitvindsters en waakzame verkenners. De spelers vormen samen een volksstam en proberen de omgeving te verkennen. Dat leidt tot telkens nieuwe avonturen. Die kunnen de spelers alleen overleven door goed samen te werken. Elke speler krijgt een eigen stapel kaarten, die zowel de te verkennen omgeving als de daarvoor beschikbare tijd voorstellen. In Paleo draait alles om het ontdekken van nieuwe dingen en er staan de spelers dan ook voortdurend nieuwe uitdagingen te wachten! Met tien verschillende modules die op verschillende manieren gecombineerd kunnen worden, is geen enkel potje hetzelfde. Zullen jullie er in slagen om te overleven en de grotschildering af te maken om zo jullie stempel op de geschiedenis te drukken?

Meer informatie.

 

De slimste mens ter wereld – bordspel

De leukste bordspellen: De slimste mens ter wereld

De gloednieuwe console laat de tijden van alle spelers naast elkaar zien. Hierdoor is de strijd om de tijd nog spannender dan ooit tevoren! Speel je tegenspelers naar nul seconden in vijf rondes vol ingewikkelde vragen en puzzels. Deze nieuwe uitgave zit boordevol nieuwe vragen voor doorgewinterde spelers, maar biedt ook een prachtig eerste Slimste Mens ervaring. Het is mogelijk om de inhoud van dit spel te combineren met vragen uit eerdere versies van De Slimste Mens ter Wereld.

Meer informatie.

 

Pokémon bordspel: Battle Academy – bordspel

De leukste bordspellen: Pokémon Battle Academy

Het bordspel voor alle Pokémon-fans: Pokémon Battle Academy! Het spel is geschikt voor alle soorten trainers, onder wie kinderen en ouders die nog niet zo bekend zijn in de Pokémon wereld. Heb je het bordspel onder de knie? Dan kun je het daarna online spelen met de speciale code op de codekaart.

Meer informatie.

 

30 Seconds – bordspel

30 seconds pijlsnel partyspel; Geschikt voor 3 tot 20 spelers vanaf 12 jaar. Speelduur: +/ 30 minuten.
Deze versie van 30 Seconds is de herziene versie. Dit houdt in dat het spel moderne begrippen bevat, zodat iedereen mee kan doen. Je speelt dit spel in teams. Het is de bedoeling dat één van jullie probeert om binnen 30 seconden zoveel mogelijk van de 5 begrippen op een kaartje te omschrijven. Hoe meer begrippen jullie raden, des te meer velden jullie op het speelbord vooruit mogen. Een dobbelsteenworp kan daar nog verandering in brengen. Verkrijgbaar in diverse uitvoeringen.

Meer informatie.

 

Froggit – bordspel

Froggit; Strategisch bordspel voor kinderen van 6-12 jaar; Smart Games; Genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2020

Leid je kikkers veilig over de vijver en voorkom dat andere spelers hetzelfde doen. De eerste kikkerfamilie die de andere kant van de vijver bereikt, wint het spel. Maar pas op, de vis kan je kikkers terugjagen naar hun start-oever! Flexibel denken, een goede planning en je tegenstanders dwarsbomen, maken dit een spannend spel voor twee tot zes spelers. Naar de review.

Meer informatie.

 

Azul – bordspel

Azul Geschikt voor 2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar. Speelduur: +/- 40 minuten.
In dit tactische bordspel moet je voor de Portugese koning Manuel I, de muren van zijn koninklijk paleis met kleurrijke tegels versieren. Tijdens het bezoek wat hij bracht aan het Alhambra in Zuid-Spanje, is de koning namelijk erg verliefd geworden op de prachtige Azulejos (de oorspronkelijke witte en blauwe keramische tegels) waarmee de muren van het paleis waren gedecoreerd. Daarom heb jij de opdracht gekregen om het paleis met soortgelijke decoratieve tegels mooier te maken. Vorm patronen met de tegels om het paleis te versieren en verdien extra punten voor de specifieke patronen en completerende sets. Heb je alle materialen verspild, dan worden er punten in mindering gebracht. De speler met de meeste punten wint het spel! Winnaar Nederlandse Spellenprijs 2018 in de categorie Familie.

Meer informatie.

 

Catan – bordspel

Catan basisspel; Geschikt voor 3 tot 4 spelers vanaf 10 jaar. Speelduur: +/- 90 minuten.
Dit basisspel is de nieuwste editie van het meest bekende handelsspel. Het bordspel bevat nu ook miniaturen en het artwork is volledig aangepast. In 1999 werd dit spel tot Speelgoed van het Jaar verkozen. Je begint met 2 dorpen op een variabel speelbord met akkers, weiden, heuvels, bergen en bossen. Als je aan de beurt bent, gooi je met 2 dobbelstenen om te bepalen wie er grondstoffen krijgen. Dat is echter wel afhankelijk van de positie van je dorpen. Hierna mag je handelen met de bank of met je medespelers. Je krijgt niet alle soorten grondstoffen binnen, maar je hebt ze wel nodig om nieuwe dorpen, straten en steden te bouwen. Je kunt ook ontwikkelingskaarten kopen om speciale acties te kunnen doen. Pas op; er loopt een struikrover rond die de landschappen zal leegroven. Dorpen en steden leveren niet alleen grondstoffen op, maar zijn ook punten waard. Ook de ontwikkelingskaarten, de langste aaneengesloten route en de grootste riddermacht zorgen voor extra punten. Wie als eerste 10 punten heeft heeft gewonnen! Ook verkrijgbaar als kaartspel en dobbelspel. Daarnaast zijn er vele uitbreidingsmogelijkheden! Wil je weten welke? Bekijk dan ook eens het blog: Catan: van basisspel tot uitbreidingssets.

Meer informatie.

 

Codenames – bordspel

Codenames; Bordspel geschikt voor 2 tot 8 spelers vanaf 10 jaar. Speelduur: +/- 15 minuten.

In Codenames kennen twee rivaliserende geheime diensten (teams) de geheime identiteit van de 25 spionnen. Ze kennen de spionnen enkel bij hun codenaam. Het is de bedoeling dat beide teams de strijd met elkaar gaan en dat ze als eerste contact leggen met hun eigen spionnen. Elk hoofd van de geheime dienst geeft aanwijzingen door één woord te noemen, dat van betrekking is op meerdere woorden op tafel. Zijn teamgenoten proberen de woorden behorend bij hun kleur te raden, zonder daarbij spionnen van de tegenstander aan te wijzen. Pas op…er zit ook een huurmoordenaar in het spel, waar je het liefste zover mogelijk vandaan blijft. Je kunt het spel heel vaak opnieuw spelen vanwege de 400 verschillende woorden, waarvan er steeds slechts 25 in een spel worden gebruikt. Winnaar Speelgoed van het Jaar 2016.

Meer informatie.

 

EXIT Het Spel: De dode in de Oriënt Express – bordspel

EXIT het spel; De doe in de Oriënt-Express; Bordspel geschikt voor 1 tot 4 spelers vanaf 12 jaar. Speelduur: +/- 1,5 uur.

Los een moord op in deze beroemde luxe trein. Probeer binnen anderhalf uur alle puzzels op te lossen en alle codes te breken. Alleen dan lukt het jullie om de dader succesvol te ontmaskeren. Logisch nadenken en doorzettingsvermogen zijn vereist om dit spel tot een goed einde te brengen. En komen jullie er echt niet uit, dan bevat het spel tipkaarten om jullie op het goede spoor te brengen. Wel belangrijk om te weten; het bordspel is maar één keer speelbaar omdat het speelmateriaal moet worden beschreven, gevouwen of afgescheurd. De puzzels zijn vrij pittig en hierdoor vooral geschikt voor fervente puzzelaars en escape room-liefhebbers. Winnaar Speelgoed van het Jaar 2018. Verkrijgbaar in diverse uitvoeringen en niveaus.

Meer informatie.

 

Monopoly Classic Nederland – bordspel

Monopoly Classic Nederland; Bordspel geschikt voor 2 tot 6 spelers vanaf 8 jaar. Speelduur: +/- 60 minuten.

In een overzicht van bordspellen mag het bordspel Monopoly natuurlijk niet ontbreken! In deze vernieuwde versie van het klassieke spel zijn de badeend, de Tyrannosaurus Rex en de pinguïn aan de pionnenfamilie toegevoegd. De ingrediënten om te winnen zijn natuurlijk tactiek, maar ook een beetje geluk. Het doel van het spel is om groot te worden door straten te kopen, huizen en hotels te bouwen. Koop de Grote Markt Groningen of de Kalverstraat Amsterdam.

Meer informatie.

 

Ticket to Ride Europe – bordspel

Ticket to Ride Europe; Bordspel geschikt voor 2 tot 5 spelers vanaf 8 jaar. Speelduur: +/- 60 minuten.

In Ticket to Ride Europe reis je per trein over het hele continent. De spelers moeten de routes op hun bestemmingskaarten volbrengen. Dit doen ze door verbindingen tussen steden te claimen. Je mag deze echter alleen bouwen als je de juiste kaartencombinaties in handen hebt. Heb jij aan het eind van het spel de meeste punten verzameld met je eigen treinnetwerk, dan ben jij de winnaar van het spel.

Meer informatie.

 

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

 

Bron uitgelichte afbeelding: 123rf.com