Bordspel – De leukste bordspellen van dit moment!

Bordspel; De leukste bordspellen van dit moment; Voor Sinterklaas, Kerstmis, verjaardagen en feestdagen

Ben jij ook zo gek op spelletjes spelen en op zoek naar de leukste bordspellen van dit moment? Van de traditionele bordspellen tot de nieuwe, coöperatieve bordspellen, waar je ook naar zoekt, je vindt het zeker hier. Want in dit blog deel ik de leukste bordspellen van dit moment met je.

Bordspel

Een bordspel pakken we er tegenwoordig, door alle drukte, helaas niet meer zo vaak bij. En dat is zonde, want het is juist zo leuk om samen met het gezin, je vriendenclub, of gewoon met z’n tweetjes even een spelletje te doen.

Een leuk weetje tussendoor: het oudste bordspel waarvan het bestaan bekend is heet Senet. Dit spel is onder meer afgebeeld op een fresco (schildering) welke men heeft gevonden in het graf van Merknera (3300–2700 voor onze jaartelling). Men speelde in het oude Egypte een spel genaamd Mehen en in Iran zijn de eerste dobbelstenen gevonden.  

De legenden van Andor – Coöperatief bordspel

Dit uitdagende avonturenspel won in 2014 de Nederlandse Expertspellenprijs. De jury prees naast het fantastische artwork vooral de unieke opbouw van de spelregels, die de spelers tijdens het spelen stap voor stap krijgen uitgelegd. Naast het basisspel zijn er verschillende uitbreidingen verkrijgbaar.

De spelers zijn helden die het fantasieland Andor moeten verdedigen tegen allerlei monsters, zoals trollen en draken. Ze kruipen in de huid van een tovenaar, dwerg, krijger en boogschutter, die ieder unieke eigenschappen hebben. De helden verzamelen goud, edelstenen en allerlei voorwerpen, die hun kracht en wilskracht verbeteren. Zo kunnen ze hun tegenstanders beter aan. Onvoorziene gebeurtenissen maken het de spelers echter voortdurend lastig. Alleen door goed overleg en gezamenlijke gevechten kunnen de helden overleven! Merk: 999 Games.

El Grande – Bordspel

El Grande is het perfecte bordspel voor iedereen die van strategie houdt en graag landen van medespelers wil veroveren, maar het niet leuk vindt om ervoor te dobbelen. Hier heb je geen excuses meer als je verliest en kun je er trots op zijn als je wint. Geluk speelt namelijk maar een kleine rol in deze herwerkte versie van de klassieker uit 1996.

Spanje in de 15e eeuw: al bijna 700 jaar lang heerst er een conflict tussen christelijke en islamitische heersers over de heerschappij over het land. Spanje is onderverdeeld in meerdere koninkrijken, graafschappen, provincies en een emiraat.

Jij bent een van de Grandes, de hoge adel, en probeert je macht te vergroten. Daarom stuur je je dappere ridders, de caballero’s, eropuit om regio’s te veroveren, zodat jouw macht toeneemt. Door steeds andere actiekaarten zo slim mogelijk in te zetten probeer je de strategie van je tegenstanders te dwarsbomen. Probeer de Koning voor je te winnen en je tegenstanders met intriges steeds een stapje voor te zijn! Merk: 999 Games.

Dodo – bordspel

Het bordspel Dodo van 999 Games is één van de winnaars Speelgoed van het Jaar 2022 in de categorie Kinderspellen.

De heilige dodo van de Hagulaminapitopasi-stam legt ieder jaar op de top van een berg een ei. Dit ei rolt tergend langzaam richting de afgrond. Samen met je medespelers zet je alles op alles om het ei te redden. Dit doe je door bruggen te bouwen, die ervoor zorgen dat het ei veilig en wel naar een boot aan de voet van de berg rolt. Maar als jullie te langzaam zijn, valt het ei te pletter!

In dit hilarische geheugen- en actiespel moet je samen zo snel mogelijk genoeg fiches vinden om bruggen op de berg te zetten. Dit doe je door met een dobbelsteen te rollen en het juiste bijhorende fiche onder alle gedekte fiches te vinden. Alleen als je onthoudt welke fiches waar liggen, kun je op tijd de bruggen in elkaar zetten.

Dodo is een race tegen de tijd. Het wiebelende ei heeft namelijk een eigen willetje. Soms kruipt het ei met een slakkengang de berg af. En soms rolt het ei ineens met een rap tempo bijna een brug af. Weten jullie het ei op tijd te redden? Merk: 999 Games.

Libertalia – Bordspel

Libertalia is winnaar Speelgoed van het Jaar 2022 in de categorie Kennerspellen. De eilanden van Galecrest zitten vol met buit. Als luchtpiraat ga jij de strijd om roem en rijkdom aan. Je leidt je eigen bende piraten, die je een voor een naar de verschillende eilanden stuurt. Rang en reputatie bepalen of jij de buit binnensleept.

In Libertalia krijg je per ronde een aantal karakterkaarten, waarvan je er vervolgens per beurt één in moet zetten. Elke speler heeft dezelfde karakterkaarten. De hoogste karakterkaart die op een eiland is geplaatst, wint de buit. Bij gelijkstand wint de speler met de beste reputatie. Zwakkere piraten kunnen echter nog een tactische rol spelen in de nachtfases, die na de eilandfases plaatsvinden.

Libertalia is een tactisch spel, waarbij je goed moet letten op wat je tegenspeler van plan is. Jullie hebben immers allebei dezelfde kaarten op handen! Hierdoor ontstaat een spannend kat-en-muis-spel. Wie zet het slimst de karakterkaarten in en gaat er met de buit vandoor? Libertalia bevat ook speciale automa-regels voor solospelers! Merk: 999 Games

Ark Nova – bordspel

In het strategische bordspel Ark Nova plan en ontwerp je een moderne dierentuin met het uiteindelijke doel om de meest succesvolle dierentuin te hebben. Je bouwt verblijven, huisvest dieren en steunt natuurbeschermingsprojecten over de hele wereld. Specialisten en unieke gebouwen kunnen je tijdens het spel helpen om bepaalde doelstellingen te realiseren. Merk: White Goblin Games.

De avonturen van Robin Hood – bordspel

Het bordspel De avonturen van Robin Hood is één van de winnaars Speelgoed van het Jaar 2022 in de categorie Familiespellen voor 10 jaar en ouder.

Neem het op tegen de Sheriff van Nottingham in dit coöperatieve avonturenspel. Verken het prachtig geïllustreerde speelbord en ontdek de geheimen van Sherwood Forest. Elke keuze die je maakt, beïnvloedt het verloop van het verhaal.

De Avonturen van Robin Hood maakt gebruik van een begeleidend boek. Zo maak je geleidelijk aan kennis met het spel en hoef je van te voren bijna geen spelregels door te nemen. Het prachtig vormgegeven speelbord bevat locaties, die door middel van inkepingen en verwisselbare lagen tijdens het spel veranderen. Verplaatsen gebeurt door middel van speelstukken van verschillende lengtes, waardoor je zonder vakjes vrij over het speelbord kunt reizen. Merk: 999 Games.

De zoektocht naar El Dorado – bordspel

Winnaar Speelgoed van het Jaar 2020, en wij mochten De zoektocht naar El Dorado reviewen. Als expeditieleider ga je op zoek naar El Dorado, de mysterieuze stad van goud. Tijdens je reis moet je je een weg banen door de jungle, kolkende rivieren oversteken en onderhandelen met lokale stammen. Wie als eerste het eindpunt bereikt, wint het spel.

Tijdens het spel speel je kaarten, waarmee je je speelfiguur beweegt. Ook kun je met deze kaarten nieuwe, sterkere kaarten kopen, die aan je persoonlijke stapel worden toegevoegd. Met groene kaarten baan je je een weg door het oerwoud, terwijl blauwe kaarten je helpen met reizen over water en gele kaarten meer mogelijkheden geven om de beste kaarten op de markt aan te schaffen. Door slim je kaarten te kiezen, stel je tijdens het spel zo je eigen kaartenstapel samen.

De Zoektocht naar El Dorado is geschikt voor beginnende spelers, maar biedt ook genoeg uitdaging voor gevorderden. Dankzij de verschillende speelborden kan met elk nieuw potje een nieuw pad naar El Dorado worden opgesteld. Voor ervaren spelers bevat het spel extra regels in de vorm van grotfiches. En ben je écht toe aan een nieuwe uitdaging? Er zijn verschillende uitbreidingen verkrijgbaar! Merk: 999 Games.

Scrabble – bordspel

Scrabble is een leuk spel voor de gehele familie. In Scrabble probeert iedere speler zoveel mogelijk punten te behalen. Hiervoor hebben zij echter maar beperkt de tijd, wanneer de letters op zijn is het spel voorbij. Iedere letter heeft zijn eigen waarde en de letters gebruik je om complete woorden mee te leggen. Zorg dat je handig gebruik maakt van het speelbord door worden te leggen op letter- en woordverdubbelaars. De speler die met de meeste punten eindigt wint! Verkrijgbaar in diverse spelvarianten. Merk: Mattel Games.

My City – bordspel

In My City ontwikkel je jouw eigen stad. Je hebt hiervoor een eigen speelbord, waarop je gebouwentegels gaat passen. In het begin is je landschap nog vrij simpel, met lege velden, rotsen, bomen en een rivier. Ook de tegels zijn bescheiden, met gebouwen die zo in een eenvoudig dorpje passen. Maar na elk potje My City verandert er iets…

My City is een legacy-spel. Dat betekent dat het spel blijvend wordt aangepast met stickers. Als je je eerste potje hebt verloren, mag je je persoonlijke bord zo aanpassen dat je de volgende keer makkelijker punten scoort. Ook worden na elke drie potjes nieuwe gebouwtegels en spelregels geïntroduceerd. Zo groeit jouw kleine dorp na 24 keer spelen uit tot een industriële metropool. My City is eenvoudig te leren en is daarmee een perfecte introductie op legacy-spellen. Merk: 999 Games.

Paleo – bordspel

Winnaar Speelgoed van het Jaar Nederland 2021 én de Gouden Publieksprijs! In het coöperatieve bordspel Paleo proberen jullie als volksstam samen te overleven en voortdurend te streven naar vooruitgang. Maar let op, overal dreigt gevaar: wilde dieren, stormen en andere volksstammen liggen op de loer. Zullen jullie slagen?

In Paleo krijgt elke speler een eigen stapel kaarten, die zowel de te verkennen omgeving als de daarvoor beschikbare tijd voorstellen. In Paleo draait alles om het ontdekken van nieuwe dingen en er staan de spelers dan ook voortdurend nieuwe uitdagingen te wachten! Met tien verschillende modules die op verschillende manieren gecombineerd kunnen worden, is geen enkel potje hetzelfde. Zullen jullie er in slagen om te overleven en de grotschildering af te maken om zo jullie stempel op de geschiedenis te drukken? Merk: 999 Games.

30 Seconds – bordspel

Deze versie van 30 Seconds is de herziene versie. Dit houdt in dat het spel moderne begrippen bevat, zodat iedereen mee kan doen. Je speelt het partyspel 30 Seconds in teams. Het is de bedoeling dat één van jullie probeert om binnen 30 seconden zoveel mogelijk van de 5 begrippen op een kaartje te omschrijven. Hoe meer begrippen jullie raden, des te meer velden jullie op het speelbord vooruit mogen. Een dobbelsteenworp kan daar nog verandering in brengen. Verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. Merk: 999 Games.

Froggit – bordspel

Leid je kikkers veilig over de vijver en voorkom dat andere spelers hetzelfde doen. De eerste kikkerfamilie die de andere kant van de vijver bereikt, wint het spel. Maar pas op, de vis kan je kikkers terugjagen naar hun start-oever! Flexibel denken, een goede planning en je tegenstanders dwarsbomen, maken dit een spannend spel voor twee tot zes spelers. Wil je meer lezen? Ga dan naar de Froggit, review. Merk: SmartGames.

Azul – bordspel

In dit tactische bordspel, waar ook vele uitbreidingen voor verkrijgbaar zijn, moet je voor de Portugese koning Manuel I, de muren van zijn koninklijk paleis met kleurrijke tegels versieren. Tijdens het bezoek wat hij bracht aan het Alhambra in Zuid-Spanje, is de koning namelijk erg verliefd geworden op de prachtige Azulejos (de oorspronkelijke witte en blauwe keramische tegels) waarmee de muren van het paleis waren gedecoreerd. Daarom heb jij de opdracht gekregen om het paleis met soortgelijke decoratieve tegels mooier te maken.

Vorm patronen met de tegels om het paleis te versieren en verdien extra punten voor de specifieke patronen en completerende sets. Heb je alle materialen verspild, dan worden er punten in mindering gebracht. De speler met de meeste punten wint het spel! Winnaar Nederlandse Spellenprijs 2018 in de categorie Familie. Merk: Next Move Games.

Catan – bordspel

Dit basisspel is de nieuwste editie van het meest bekende handelsspel Catan. Het bordspel bevat nu ook miniaturen en het artwork is volledig aangepast. In 1999 werd dit spel tot Speelgoed van het Jaar verkozen.

Je begint het handelsspel met 2 dorpen op een variabel speelbord met akkers, weiden, heuvels, bergen en bossen. Als je aan de beurt bent, gooi je met 2 dobbelstenen om te bepalen wie er grondstoffen krijgen. Dat is echter wel afhankelijk van de positie van je dorpen. Hierna mag je handelen met de bank of met je medespelers.

Je krijgt niet alle soorten grondstoffen binnen, maar je hebt ze wel nodig om nieuwe dorpen, straten en steden te bouwen. Je kunt ook ontwikkelingskaarten kopen om speciale acties te kunnen doen. Pas op; er loopt een struikrover rond die de landschappen zal leegroven. Dorpen en steden leveren niet alleen grondstoffen op, maar zijn ook punten waard.

Ook de ontwikkelingskaarten, de langste aaneengesloten route en de grootste riddermacht zorgen voor extra punten. Wie als eerste 10 punten heeft heeft gewonnen! Ook verkrijgbaar als kaartspel en dobbelspel. Daarnaast zijn er vele uitbreidingsmogelijkheden! Bekijk voor meer informatie ook eens het blog Catan – Het bordspel dat generaties met elkaar verbindt. Merk: 999 Games.

Codenames – bordspel

In Codenames kennen twee rivaliserende geheime diensten (teams) de geheime identiteit van de 25 spionnen. Ze kennen de spionnen enkel bij hun codenaam. Het is de bedoeling dat beide teams de strijd met elkaar gaan en dat ze als eerste contact leggen met hun eigen spionnen.

Elk hoofd van de geheime dienst geeft aanwijzingen door één woord te noemen, dat van betrekking is op meerdere woorden op tafel. Zijn teamgenoten proberen de woorden behorend bij hun kleur te raden, zonder daarbij spionnen van de tegenstander aan te wijzen. Pas op…er zit ook een huurmoordenaar in het spel, waar je het liefste zover mogelijk vandaan blijft.

Je kunt het spel heel vaak opnieuw spelen vanwege de 400 verschillende woorden, waarvan er steeds slechts 25 in een spel worden gebruikt. Winnaar Speelgoed van het Jaar 2016. Merk: White Goblin Games.

EXIT – De dode in de Orient Express – bordspel

Los een moord op in deze beroemde luxe trein. Probeer binnen anderhalf uur alle puzzels op te lossen en alle codes te breken. Alleen dan lukt het jullie om de dader succesvol te ontmaskeren. Logisch nadenken en doorzettingsvermogen zijn vereist om dit spel tot een goed einde te brengen. En komen jullie er echt niet uit, dan bevat het spel tipkaarten om jullie op het goede spoor te brengen.

Wel belangrijk om te weten; het bordspel is maar één keer speelbaar omdat het speelmateriaal moet worden beschreven, gevouwen of afgescheurd. De puzzels zijn vrij pittig en hierdoor vooral geschikt voor fervente puzzelaars en escape room-liefhebbers. Winnaar Speelgoed van het Jaar 2018. Verkrijgbaar in diverse uitvoeringen en niveaus. Merk: 999 Games.

Monopoly Classic Nederland – bordspel

In een overzicht van bordspellen mag het bordspel Monopoly natuurlijk niet ontbreken! In deze vernieuwde versie van het klassieke spel zijn de badeend, de Tyrannosaurus Rex en de pinguïn aan de pionnenfamilie toegevoegd. De ingrediënten om te winnen zijn natuurlijk tactiek, maar ook een beetje geluk. Het doel van het spel is om groot te worden door straten te kopen, huizen en hotels te bouwen. Koop de Grote Markt Groningen of de Kalverstraat Amsterdam. Merk: Hasbro. 

Ticket to Ride Europe – bordspel

In Ticket to Ride Europe reis je per trein over het hele continent. De spelers moeten de routes op hun bestemmingskaarten volbrengen. Dit doen ze door verbindingen tussen steden te claimen. Je mag deze echter alleen bouwen als je de juiste kaartencombinaties in handen hebt. Heb jij aan het eind van het spel de meeste punten verzameld met je eigen treinnetwerk, dan ben jij de winnaar van het spel. Merk: Days of Wonder.

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Gerelateerd

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com