Bordspel | De leukste bordspellen van dit moment!

Bordspel; De leukste bordspellen van dit moment; Voor Sinterklaas, Kerstmis, verjaardagen en feestdagen

Een bordspel pakken we er tegenwoordig, door alle drukte, helaas niet meer zo vaak bij. Zonde, want het is juist zo leuk om samen met het gezin, je vriendenclub, of gewoon met z’n tweetjes even een spelletje te doen. Het oudste bordspel waarvan het bestaan bekend is heet Senet. Dit spel is onder meer afgebeeld op een fresco (schildering) welke men heeft gevonden in het graf van Merknera (3300–2700 voor onze jaartelling). Men speelde in het oude Egypte een spel genaamd Mehen en in Iran zijn de eerste dobbelstenen gevonden. Ik deel een top 10 van de leukste bordspellen van dit moment met jullie.

30 Seconds
30 seconds pijlsnel partyspel; Geschikt voor 3 tot 20 spelers vanaf 12 jaar. Speelduur: +/ 30 minuten.

Deze versie van 30 Seconds is de herziene versie. Dit houdt in dat het spel moderne begrippen bevat, zodat iedereen mee kan doen. Je speelt dit spel in teams. Het is de bedoeling dat één van jullie probeert om binnen 30 seconden zoveel mogelijk van de 5 begrippen op een kaartje te omschrijven. Hoe meer begrippen jullie raden, des te meer velden jullie op het speelbord vooruit mogen. Een dobbelsteenworp kan daar nog verandering in brengen.

Geschikt voor 3 tot 20 spelers vanaf 12 jaar.
Speelduur: +/ 30 minuten.

Meer informatie vind je hier.

 

30 Seconds: Everyday Life
30 seconds every day life Geschikt voor 3 tot 28 spelers vanaf 12 jaar. Speelduur: +/- 30 minuten.

In tegenstelling tot het basisspel van 30 Seconds vind je in Everyday Life begrippen over alledaagse zaken in en om het huis. De spelers vormen teams. Een van jullie probeert binnen 30 seconden zoveel mogelijk van de 5 begrippen op een kaartje te omschrijven. Weet jij bijvoorbeeld moederskindje, gehoorapparaat of adrenalinekick uit te leggen zonder deze woorden te benoemen? Maar pas op de zandloper, want je hebt maar 30 Seconds! Hoe meer begrippen je teamgenoten raden, des te meer velden jouw team op het speelbord vooruit mag. Een dobbelsteenworp kan daar nog verandering in brengen. Winnaar Speelgoed van het jaar 2017.

Geschikt voor 3 tot 28 spelers vanaf 12 jaar.
Speelduur: +/- 30 minuten.

Meer informatie vind je hier.

 

Froggit

Froggit; Strategisch bordspel voor kinderen van 6-12 jaar; Smart Games; Genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2020

Leid je kikkers veilig over de vijver en voorkom dat andere spelers hetzelfde doen. De eerste kikkerfamilie die de andere kant van de vijver bereikt, wint het spel. Maar pas op, de vis kan je kikkers terugjagen naar hun start-oever! Flexibel denken, een goede planning en je tegenstanders dwarsbomen, maken dit een spannend spel voor twee tot zes spelers. Naar de review.

Geschikt voor 2 tot 6 spelers vanaf 6 jaar.
Speelduur: +/- 20 minuten.

Meer informatie.

 

Azul
Azul Geschikt voor 2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar. Speelduur: +/- 40 minuten.

In dit tactische bordspel moet je voor de Portugese koning Manuel I, de muren van zijn koninklijk paleis met kleurrijke tegels versieren. Tijdens het bezoek wat hij bracht aan het Alhambra in Zuid-Spanje, is de koning namelijk erg verliefd geworden op de prachtige Azulejos (de oorspronkelijke witte en blauwe keramische tegels) waarmee de muren van het paleis waren gedecoreerd. Daarom heb jij de opdracht gekregen om het paleis met soortgelijke decoratieve tegels mooier te maken. Vorm patronen met de tegels om het paleis te versieren en verdien extra punten voor de specifieke patronen en completerende sets. Heb je alle materialen verspild, dan worden er punten in mindering gebracht. De speler met de meeste punten wint het spel! Winnaar Nederlandse Spellenprijs 2018 in de categorie Familie.

Geschikt voor 2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar.
Speelduur: +/- 40 minuten.

Meer informatie vind je hier.

 

Catan
Catan basisspel; Geschikt voor 3 tot 4 spelers vanaf 10 jaar. Speelduur: +/- 90 minuten.

Dit basisspel is de nieuwste editie van het meest bekende handelsspel. Het bordspel bevat nu ook miniaturen en het artwork is volledig aangepast. In 1999 werd dit spel tot Speelgoed van het Jaar verkozen. Je begint met 2 dorpen op een variabel speelbord met akkers, weiden, heuvels, bergen en bossen. Als je aan de beurt bent, gooi je met 2 dobbelstenen om te bepalen wie er grondstoffen krijgen. Dat is echter wel afhankelijk van de positie van je dorpen. Hierna mag je handelen met de bank of met je medespelers. Je krijgt niet alle soorten grondstoffen binnen, maar je hebt ze wel nodig om nieuwe dorpen, straten en steden te bouwen. Je kunt ook ontwikkelingskaarten kopen om speciale acties te kunnen doen. Pas op; er loopt een struikrover rond die de landschappen zal leegroven. Dorpen en steden leveren niet alleen grondstoffen op, maar zijn ook punten waard. Ook de ontwikkelingskaarten, de langste aaneengesloten route en de grootste riddermacht zorgen voor extra punten. Wie als eerste 10 punten heeft heeft gewonnen!

Geschikt voor 3 tot 4 spelers vanaf 10 jaar.
Speelduur: +/- 90 minuten.

Meer informatie vind je hier.

 

Codenames
Codenames; Bordspel geschikt voor 2 tot 8 spelers vanaf 10 jaar. Speelduur: +/- 15 minuten.

In Codenames kennen twee rivaliserende geheime diensten (teams) de geheime identiteit van de 25 spionnen. Ze kennen de spionnen enkel bij hun codenaam. Het is de bedoeling dat beide teams de strijd met elkaar gaan en dat ze als eerste contact leggen met hun eigen spionnen. Elk hoofd van de geheime dienst geeft aanwijzingen door één woord te noemen, dat van betrekking is op meerdere woorden op tafel. Zijn teamgenoten proberen de woorden behorend bij hun kleur te raden, zonder daarbij spionnen van de tegenstander aan te wijzen. Pas op…er zit ook een huurmoordenaar in het spel, waar je het liefste zover mogelijk vandaan blijft. Je kunt het spel heel vaak opnieuw spelen vanwege de 400 verschillende woorden, waarvan er steeds slechts 25 in een spel worden gebruikt. Winnaar Speelgoed van het Jaar 2016.

Geschikt voor 2 tot 8 spelers vanaf 10 jaar.
Speelduur: +/- 15 minuten.

Meer informatie vind je hier.

 

EXIT De dode in de Orient Express
EXIT het spel; De doe in de Oriënt-Express; Bordspel geschikt voor 1 tot 4 spelers vanaf 12 jaar. Speelduur: +/- 1,5 uur.

Los een moord op in deze beroemde luxe trein. Probeer binnen anderhalf uur alle puzzels op te lossen en alle codes te breken. Alleen dan lukt het jullie om de dader succesvol te ontmaskeren. Logisch nadenken en doorzettingsvermogen zijn vereist om dit spel tot een goed einde te brengen. En komen jullie er echt niet uit, dan bevat het spel tipkaarten om jullie op het goede spoor te brengen. Wel belangrijk om te weten; het bordspel is maar één keer speelbaar omdat het speelmateriaal moet worden beschreven, gevouwen of afgescheurd. De puzzels zijn vrij pittig en hierdoor vooral geschikt voor fervente puzzelaars en escape room-liefhebbers. Winnaar Speelgoed van het Jaar 2018.

Geschikt voor 1 tot 4 spelers vanaf 12 jaar.
Speelduur: +/- 1,5 uur.

Meer informatie vind je hier.

 

EXIT Het Vergeten Eiland
EXIT het spel Het vergeten eiland; Bordspel geschikt voor 1 tot 4 spelers vanaf 12 jaar. Speelduur: +/- 1,5 uur.

Ontsnap zo snel mogelijk van het vervloekte eiland! Probeer binnen anderhalf uur alle puzzels op te lossen en alle codes te breken. Logisch nadenken en doorzettingsvermogen zijn vereist om dit spel tot een goed einde te brengen. Komen jullie er niet uit dan bevat het spel tipkaarten om jullie op het goede spoor te zetten. Wel belangrijk om te weten; het bordspel is maar één keer speelbaar omdat het speelmateriaal moet worden beschreven, gevouwen of afgescheurd. De puzzels zijn vrij pittig en hierdoor vooral geschikt voor fervente puzzelaars en escape room-liefhebbers.

Geschikt voor 1 tot 4 spelers vanaf 12 jaar.
Speelduur: +/- 1,5 uur.

Meer informatie vind je hier.

 

Monopoly Classic Nederland
Monopoly Classic Nederland; Bordspel geschikt voor 2 tot 6 spelers vanaf 8 jaar. Speelduur: +/- 60 minuten.

In een overzicht van bordspellen mag het bordspel Monopoly natuurlijk niet ontbreken! In deze vernieuwde versie van het klassieke spel zijn de badeend, de Tyrannosaurus Rex en de pinguïn aan de pionnenfamilie toegevoegd. De ingrediënten om te winnen zijn natuurlijk tactiek, maar ook een beetje geluk. Het doel van het spel is om groot te worden door straten te kopen, huizen en hotels te bouwen. Koop de Grote Markt Groningen of de Kalverstraat Amsterdam.

Geschikt voor 2 tot 6 spelers vanaf 8 jaar.
Speelduur: +/- 60 minuten.

Meer informatie vind je hier.

 

Rummikub
Rummikub gezelschapsspel; geschikt voor 2 tot 4 spelers vanaf 6 jaar. Speelduur: +/- 30 minuten.

Oké, hier komt geen bord aan te pas, maar je neemt er al snel de hele tafel mee in beslag! Rummikub was oorspronkelijk een kaartspel dat werd gespeeld met twee stel kaarten. Er was daardoor vrij veel ruimte op tafel nodig. Daarom bedacht Ephraim Hertzano in de jaren dertig van de twintigste eeuw, een versie met kleine steentjes. Daarbij werden de traditionele waarden 2 t/m 10, boer, vrouw, heer en aas vervangen door de nummers 1 tot en met 13. De kaartkleuren schoppen, harten, ruiten en klaveren werden vervangen door echte kleuren: zwart, rood, oranje en blauw. Maak mooie cijferreeksen met de gekleurde cijfers op je plankje. Wie legt de slimste combinaties? Ben jij degene die het eerst alle cijfers op tafel heeft liggen? Een spel dat inzicht, durf en tactiek combineert. Ook verkrijgbaar als reiseditie.

Geschikt voor 2 tot 4 spelers vanaf 6 jaar.
Speelduur: +/- 30 minuten.

Meer informatie vind je hier.

 

Ticket to Ride Europe
Ticket to Ride Europe; Bordspel geschikt voor 2 tot 5 spelers vanaf 8 jaar. Speelduur: +/- 60 minuten.

In Ticket to Ride Europe reis je per trein over het hele continent. De spelers moeten de routes op hun bestemmingskaarten volbrengen. Dit doen ze door verbindingen tussen steden te claimen. Je mag deze echter alleen bouwen als je de juiste kaartencombinaties in handen hebt. Heb jij aan het eind van het spel de meeste punten verzameld met je eigen treinnetwerk, dan ben jij de winnaar van het spel.

Geschikt voor 2 tot 5 spelers vanaf 8 jaar.
Speelduur: +/- 60 minuten.

Meer informatie vind je hier.

 

Welk bordspel is jouw favoriet?

 

Bron uitgelichte afbeelding: 123rf.com

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *