Dobbelspel voor kinderen, gezin of met vrienden

Dobbelspel; Leuke dobbelspellen voor kinderen, gezin of met vrienden

Dobbelspel voor kinderen, gezin of met vrienden. Met het najaar voor de deur gaat ons leven langzaam maar zeker weer meer binnen afspelen. Ben je op zoek naar leuk tijdverdrijf tijdens donkere of druilerige dagen? Kies dan eens een van deze leuke dobbelspellen!

Dobbelspel

Bij een dobbelspel draait het niet om een speelbord of kaarten, maar om de dobbelsteen (of dobbelstenen). Omdat je dobbelstenen niet ‘kunt sturen’ is het eigenlijk een kwestie van geluk hebben. De oudste dobbelsteen (+/- 5000 jaar oud) is ooit gevonden in het zuidoosten van het huidige Iran. Het bleek dat deze hoorde bij het spel Backgammon, dat vroeger door de belangrijkste mensen werd gespeeld. Oude Germanen en Romeinen dobbelden vroeger overigens ook, om keuzes te maken en het lot “in handen van de dobbelsteen” te leggen.

Een dobbelspel is eigenlijk het leukste voor kinderen vanaf een jaar of 8. Ze kunnen dan meestal goed tellen en ook het lezen/schrijven gaat dan vaak goed. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen en kan het zo zijn dat je een kleuter thuis hebt die het hele alfabet al kan schrijven en tot 1000 kan tellen. Of een zesjarige die de wereld al helemaal aankan. Pin me dus niet helemaal vast op/aan de leeftijdsindicaties.

 

L.A.M.A.: het dobbelspel

De leukste dobbelspellen: LAMA dobbelspel

Het populaire kaartspel L.A.M.A. is terug… als dobbelspel! Rol met de dobbelstenen om zoveel mogelijk kaarten en minpunten af te leggen. Heb je een kaart met hetzelfde getal als een van de dobbelstenen? Dan mag je deze afleggen. Heb je dat niet? Dan moet je een kaart met hetzelfde getal uit de Lama-rij pakken. Hoe langer je wacht met uitstappen, hoe groter de kans op meer strafpunten. L.A.M.A.: Het Dobbelspel is net als zijn voorganger snel en makkelijk te leren. Door de dobbelstenen kent deze variant iets meer tactiek. Uit de ronde stappen of toch kijken hoeveel geluk (of pech!) je hebt, wordt zo een belangrijke keuze. Tegelijkertijd is het spel dankzij de zwarte en witte fiches nog steeds herkenbaar als echt L.A.M.A.

Meer informatie.

 

Wizard: het dobbelspel

Wizard het dobbelspel; De leukste dobbelspellen voor het hele gezin
Het kaartspel Wizard is al een klassieker. Nu is er ook Wizard: Het dobbelspel. Als ware magiër probeer je voor iedere ronde te voorspellen wat de uitkomst van de worp(en) zal zijn. Lukt het jou om de juiste kleur te kiezen en het juiste aantal te voorspellen? De startspeler (ziener) mag als eerste aangeven welke van de vier gekleurde symbolen hij wil voorspellen. De ziener bepaalt ook welke kleur de tovenaars op iedere steen aannemen, de Wizardkleur. Welke speler ziet zijn voorspelling het vaakst uitkomen? Gevorderde magiërs kunnen toverkaarten inzetten die iedere ronde de spelregels veranderen, voor nog meer uitdaging.

Meer informatie.

 

1000 Bommen & Granaten!

Dobbelspel 1000 bommen en granaten; Geschikt voor 2 tot 5 spelers vanaf 8 jaar.
1000 Bommen en Granaten! is een dobbelspel voor de echte gokliefhebber! Probeer met de 8 dobbelstenen zoveel mogelijk gelijke symbolen te dobbelen. Hoe meer gelijke symbolen je gooit, hoe meer punten je scoort. Je mag zo vaak dobbelen als je wilt, maar schedels moet je opzij leggen. Gooi je een derde schedel, dan is je beurt direct voorbij en scoor je helaas geen punten. Een piratenkaart geeft de mogelijkheden én beperkingen tijdens je beurt aan. Je ontvangt extra punten voor goud en diamanten. Gooi je met je eerste worp 4 of meer schedels, dan bezorg je de andere spelers minpunten. Wie als eerste een bepaald aantal punten heeft bereikt, wint het spel.

Geschikt voor 2 tot 5 spelers vanaf 8 jaar.
Speelduur: 30 minuten.

Meer informatie.

 

Biggen

Dobbelspel Biggen; Geschikt voor 2 tot 6 spelers vanaf 8 jaar.
Bij het geluksspel Biggen gooi je niet met dobbelstenen, maar met varkentjes (leuk detail vind ik zelf). De manier waarop de varkentjes op de tafel landen, bepaalt het aantal punten dat je verdient. Naast het gooien met varkentjes, kun je ook punten verdienen door te voorspellen wat je tegenstanders gooien. Je verliest punten als je het verkeerd hebt. Wie als eerste 100 punten bij elkaar gooit, wint. Maar pas op: je hoeft maar een verkeerde worp te gooien en je mag weer van voor af aan beginnen.

Geschikt voor 2 tot 6 spelers vanaf 8 jaar.
Speelduur: 15 minuten.

Meer informatie.

 

Catan – het dobbelspel

Catan het dobbelspel; Geschikt voor 1 tot 4 spelers vanaf 8 jaar.

De meeste mensen kennen het spel Kolonisten van Catan wel. Er is nu ook een dobbelspel, wat je met gemak mee kunt nemen, bijvoorbeeld voor tijdens een lange treinreis. Je krijgt een velletje papier waar de uit het originele spel bekende straten, dorpen en steden op staan. Als je aan de beurt bent, mag je drie keer met de dobbelstenen gooien om een combinatie samen te stellen waar je wat aan hebt. Gooi je geen enkele combinatie, dan krijg je strafpunten. Je kunt dit voorkomen door ridders te kopen, die je de mogelijkheid geven om een dobbelsteen naar een bepaalde grondstof toe te draaien.

Geschikt voor 1 tot 4 spelers vanaf 8 jaar.
Speelduur: 15 minuten.

Meer informatie.

 

Clever

Clever; Dobbelspel geschikt voor 1 tot 4 spelers vanaf 8 jaar.
Dobbel en vul één van je geworpen dobbelstenen in bij de bijbehorende categorie. Elke categorie levert op een andere manier punten op. Kies slim en tactisch en let goed op de overgebleven dobbelstenen. Het is namelijk de bedoeling dat je elke dobbelsteen met een lager resultaat, op het zilveren dienblad aan de andere spelers serveert. Zij kunnen daardoor wellicht ook belangrijke punten scoren. Je moet het bij dit spel meer van de tactiek hebben, dan van je eigen geluk…spannend tot het eind!

Geschikt voor 1 tot 4 spelers vanaf 8 jaar.
Speelduur: 30 minuten.

Meer informatie.

 

Geven en Nemen

Geven en Nemen; Dobbelspel geschikt voor 1 tot 4 spelers vanaf 8 jaar.
In dit dobbelspel probeer je de dobbelstenen slim in te zetten, om een zo hoog mogelijke score te behalen. Geven en Nemen heeft geen standaard scorevel; je kiest tijdens jouw beurt een van de kaarten die op tafel liggen. Iedere spelen kan op deze manier zijn/haar eigen unieke speelveld samenstellen. Kies de juiste combinatie van kaarten om je score zo hoog mogelijk te krijgen. In dit spel zijn alle spelers continu tactisch bezig. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om tijdens je eigen beurt, de dobbelstenen opnieuw te gooien als je niet blij bent met het eerder gegooide resultaat. Maar bij elke tweede of derde worp mag iedere speler één van de dobbelstenen op zijn eigen kaarten invullen. Het gaat dus om het Geven en Nemen! Het spel heeft afwasbare kaarten en viltstiften, zodat het steeds weer opnieuw kan worden gespeeld.

Geschikt voor 1 tot 4 spelers vanaf 8 jaar.
Speelduur: 30 minuten.

Meer informatie.

 

Keer op Keer

Dobbelspel keer op keer; Geschikt voor 1 tot 6 spelers vanaf 8 jaar.
Keer op Keer is een puzzel- en dobbelspel. Kruis verschillende vakjes op je speelveld aan, om zo snel mogelijk de kolommen en gebieden met dezelfde kleur te vullen. Elke beurt die je krijgt, kies je een gedobbelde kleur en een gedobbeld cijfer. Vervolgens combineer je ze, waardoor je aangrenzende vakjes van de gekozen kleur mag aankruisen. Probeer de door de andere spelers gewenste combinatie weg te nemen door goed te kijken waarvoor je kiest. Je hebt meer te kiezen als je je speelveld verstandig uitbreidt. Naast de punten voor complete kolommen, krijg je ook nog een bonus als je alle vakjes van 1 kleur hebt aangekruist. Het spel is afgelopen als een speler 2 complete kleuren heeft aangekruist.

Geschikt voor 1 tot 6 spelers vanaf 8 jaar.
Speelduur: 20 minuten.

Meer informatie.

 

Machi Koro

Dobbelspel Machi Koro; Geschikt voor 2 tot 4 spelers vanaf 6 jaar.
Je bent zojuist verkozen tot burgemeester, maar je burgers hebben een aantal grote eisen: ze willen banen, een pretpark, een paar kaas fabrieken en misschien zelfs wel een radiotoren. Dit is wel een uitdaging, omdat je stad momenteel slechts uit een tarweveld, een bakkerij en één dobbelsteen bestaat. Machi Koro is een vlot dobbelspel, waarin de spelers met gebouwkaarten een eigen stad opbouwen. Het heeft een simpel concept met veel diepgang.

Geschikt voor 2 tot 4 spelers vanaf 6 jaar.
Speelduur: 30 minuten.

Meer informatie.

 

Perudo

Dobbelspel Perudo; Geschikt voor 2 tot 6 spelers vanaf 8 jaar.
Perudo is een eeuwenoud blufspel, wat verrassend en eenvoudig is. Schud de dobbelstenen in je beker, draai hem om op tafel, bekijk je eigen score en gok hoeveel dobbelstenen van een bepaald getal er minimaal op tafel liggen. Perudo win je door het beste te bluffen en door goed te gokken wat de andere spelers hebben gegooid.

Geschikt voor 2 tot 6 spelers vanaf 8 jaar.
Speelduur: 30 minuten.

Meer informatie.

 

Qwixx

Dobbelspel Qwixx; Geschikt voor 2 tot 5 spelers vanaf 8 jaar.
Bij het spel Qwixx hoef je niet op je beurt wachten, want als er iemand heeft gedobbeld, dan kan de rest zijn/haar worp benutten! Hoe meer getallen je op je scoreblad aankruist, des te meer punten je hebt. Vlot en verrassend spannend dobbelspel met simpele spelregels, dus voor iedereen goed te doen. Het Qwixx dobbelspel is uit te breiden met Qwixx Mixx met 2 nieuwe varianten voor nog meer speelplezier.

Geschikt voor 2 tot 5 spelers vanaf 8 jaar.
Speelduur: 15 minuten.

Meer informatie.

 

Regenwormen

Dobbelspel Regenwormen; Geschikt voor 2 tot 7 spelers vanaf 8 jaar.
Dit snelle spel (maximaal 30 minuten), kan vanwege zijn formaat overal worden gespeeld. Als je aan de beurt bent, gooi je met 8 dobbelstenen. Leg vervolgens alle dobbelstenen met hetzelfde getal, of met een worm, opzij. Gooi de resterende dobbelstenen en leg nu alle dobbelstenen met een ander getal opzij. Als je totaal hoger is dan 20 en je hebt ten minste één worm gegooid, mag je de steen met het betreffende getal van tafel (of zelfs van een andere speler pakken)! Neem je teveel risico en gooi je alleen maar getallen die je al eerder hebt gepakt, dan ben je af en moet je een steen inleveren. Op elke steen staan een aantal regenwormen en wie aan het einde van het spel de meeste regenwormen heeft is de winnaar.

Geschikt voor 2 tot 7 spelers vanaf 8 jaar.
Speelduur: 30 minuten.

Meer informatie.

 

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com