Waarom is puzzelen goed voor kinderen?

Waarom is puzzelen goed voor kinderen?

Waarom is puzzelen goed voor kinderen? Puzzelen is een activiteit die ieder kind wel eens heeft gedaan. Naast het feit dat puzzelen hartstikke leuk is om te doen, is het ook nog eens hartstikke goed voor de ontwikkeling. Waarom, dat zal ik je in dit blog vertellen. 

Puzzelen vereist een planning

Wil je kind op een goede manier een puzzel op leren lossen dan is het erg belangrijk om eerst een plan te maken. De eerste paar keren maak je dat plan samen, maar gaandeweg zal je kind dat steeds meer zelfstandig kunnen.

  • Een plan maken leert je kind het beste door te beginnen met kijken: hoe ziet de puzzel eruit?
  • Vervolgens is het belangrijk om te ordenen: met welke stukjes kun je het beste beginnen?
  • Na het ordenen is sorteren de volgende stap: stukjes rand en andere herkenbare stukken bij elkaar leggen en in elkaar passen.

Met puzzelen train je cognitieve vaardigheden

Door te puzzelen worden allerlei cognitieve vaardigheden getraind. Denk hierbij aan belangrijke vaardigheden als aandacht, concentratie, herkennen en herinneren. Veel puzzelen is dus een goede voorbereiding op school!  

Puzzelen vergroot het probleemoplossend vermogen

Vol goede moed begint je kind met het oplossen van de puzzel. Op een gegeven moment komt er een punt waarop je kind het even niet meer ziet. Hij heeft een puzzelstukje in zijn hand, maar is totaal het overzicht kwijt. Waar hoort dat puzzelstukje toch? Door hem op die momenten bij het puzzelen te begeleiden zal je kind zijn probleemoplossend vermogen én zelfstandigheid vergroten.  

Puzzelen maakt ontspannen

Een leuke paradox! Puzzelen prikkelt de hersenen, maar het nadenken zorgt er tegelijkertijd ook voor dat de hersenen zich kunnen ontspannen. Met alle externe prikkels waar kinderen vaak al op jonge leeftijd mee te maken hebben, is dat best wel eens lekker! En natuurlijk geldt dit niet alleen voor kinderen, maar kunnen ook de hersenen van volwassenen weleens wat ontspanning gebruiken.

Het werkt als volgt: tijdens het puzzelen wordt er dopamine (gelukshormoon) aangemaakt. Dat zorgt er niet alleen voor dat je van puzzelen ontspant, maar ook voor blijdschap op het moment dat je een puzzelstukje plaatst of een puzzel afrondt.  

Puzzelen traint de fijne motoriek

Wil je je kind ondersteunen bij het ontwikkelen van de fijne motoriek? Laat dopamine nou niet alleen voor een goed gevoel zorgen, maar ook net het stofje zijn dat invloed heeft op de fijne motoriek en het coördinatievermogen. Veel puzzelen helpt je kind dan ook bij het ontwikkelen van de fijne motoriek!  

Verschillende merken puzzels

In de webshop van Spelenspeelgoed.nl vind je diverse merken puzzels, zowel voor kinderen als voor volwassenen: Disney, Djeco, Jan van Haasteren, Wasgij, Jumbo en Ravensburger.

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Lees ook

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com