8 tips voor het schoonhouden van je zwembad

8 tips voor het schoonhouden van je zwembad

Je droom komt uit, je hebt een fijn zwembad in je tuin. Hoera! Maar hoe hou je nou het zwembadwater een hele zomer schoon en fris zodat je niet om de haverklap het water moet vervangen? Daarom in dit blog 8 tips voor het schoonhouden van je zwembad.

Locatie van het zwembad

Veel mensen hebben voor hun kinderen vaak een klein zwembadje in de tuin. Het wordt gevuld met water en aan het einde van de dag, hooguit twee dagen, wordt het badje weer leeg gekieperd en het zwembad opgeborgen. Veel mensen zouden dan ook graag een groot familiezwembad in de tuin hebben, waarvan het water langer meegaat. Maar hoe zorg je er nou voor dat het zwembad en dus het water schoon blijft?

De eerste tip is dan ook voor velen misschien een inkoppertje, maar van tevoren goed nadenken over de plek waar je je zwembad wil neerzetten kan al veel goed doen voor de kwaliteit van je zwembadwater. Houd bij het plaatsen van je zwembad rekening met de hoeveelheid ruimte om het bad heen, met eventuele bomen in de nabije omgeving en de hoeveelheid zon.

Wil je minder zand in je zwembad denk dan eens na of het misschien mogelijk is om er een pad naartoe te leggen zodat de voeten schoon blijven? Natuurlijk kun je ook van tevoren een buitendouche nemen of de voeten schoonmaken in een emmer of een bak met water.  

Dekzeil

Ben je klaar met zwemmen? Dek je zwembad op de momenten dat je het niet gebruikt af met een dekzeil. Het zeil houdt namelijk ook een hoop viezigheid van buitenaf tegen, zoals insecten en bladeren. Er zijn diverse dekzeilen verkrijgbaar, welke je aanschaft is afhankelijk van je persoonlijk voorkeur. Wil je na het zwemmen geen gedoe en gesleep met zeil? Er zijn ook zwembaden verkrijgbaar met een overkapping.

Schepnet

Heb je ondanks al je voorzorgen toch viezigheid in je zwembad gekregen? Met een schepnet haal je er eenvoudig de grootste viezigheid, zoals insecten en bladeren, weer uit.

Heb je een groot zwembad dan kan je ervoor kiezen om dit proces met een skimmer deels te automatiseren. Ben je niet bekend met een skimmer? Dat is een afzuigpunt aan het wateroppervlak, ongeveer 2 centimeter onder de rand van het zwembad. Voor een goede werking moet je dan wel weer regelmatig het skimmermandje, het mandje wat de viezigheid opvangt, legen.  

Zwembadstofzuiger

De volgende stap is het gebruik van een zwembadstofzuiger. Hiermee kun je de bodem en de wanden van je zwembad goed reinigen. Je kunt dit natuurlijk ook met de hand doen, maar aangezien stofzuigen vaak geen gewaardeerde klus is, is een zwembadrobot zeer het overwegen waard!

pH-waarde bepalen

Eén van de belangrijkste punten bij de schoonhouden van je zwembad is het bepalen van de pH-waarde. Met de pH-waarde wordt de zuurtegraad van, in dit geval het zwembadwater, aangetoond.

De ideale zuurtegraad van zwembadwater ligt tussen 7.2 en 7.6. Is het water te zuur (minder dan 7.2) dan kun je last krijgen van geïrriteerde ogen en slijmvliezen. Boven de 7.6 is het zwembadwater te basisch wat weer kan leiden tot algvorming en kalkafzetting.

Omdat een juiste pH-waarde erg belangrijk is, is het belangrijk dat de zuurtegraad regelmatig getest wordt. Hiervoor zijn handige teststrips op de markt en eventueel ook pH-verhogers en pH-verlagers. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een complete testset.

Een bonustip. Hoe verleidelijk het ook kan zijn om je zwembad te vullen met bronwater, gebruik toch liever leidingwater. Vaak bevat grondwater veel ijzer wat ervoor kan zorgen dat het water donker wordt. Naast ijzer bevat het vaak ook veel kalk en wijkt de zuurtegraad af. Hierdoor kunnen onderhoudsmiddelen, zoals chloor, minder goed hun werk doen.  

Gebruik WEINIG chloor

Ondanks dat chloor belangrijk is voor het schoonhouden van het zwembadwater is het belangrijk om hier toch terughoudend mee te zijn. Veel chloor is immers niet goed voor je gezondheid. Daarom is het ook hier weer enorm belangrijk om goed te meten met speciaal hiervoor bedoelde teststrips! Een chloorgehalte van 1-2 ppm/liter is goed. Heb je last van algen? Dan mag je het eventueel ophogen naar 3 ppm/liter.  

Reiniging

Naast het gebruik van chemicaliën is een zwembadpomp aan te raden, vooral bij zwembaden met een diameter vanaf 183 centimeter. Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste zwembadpomp voor jou? Lees dan even dit artikel.  

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Lees ook

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com