Jaak en de Bonenstaak Deluxe, review: Puzzelspel voor 1 speler, 4-7 jaar

Review Jaak en de Bonenstaak van Smart Games; Puzzelspel voor kinderen van 4-7 jaar en genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2020

Jaak en de Bonenstaak is een puzzelspel voor 1 speler van het speelgoedmerk SmartGames. Bovendien is het perfect binnenspeelgoed voor kinderen in de leeftijd van 4-7 jaar. In deze review vertel ik je het hoe en waarom!

Jaak en de Bonenstaak Deluxe

Het spel Jaak en de Bonenstaak Deluxe van SmartGames is gebaseerd op het gelijknamige sprookje waarin een arme jongen een koe ruilt tegen drie bonen. Hij plant de wonderbonen en de volgende dag reiken de stengels tot aan de wolken. Jaak besluit dat het veilig genoeg is om via de stengels omhoog te klimmen. Boven de wolken woont de reus die een kip bezit die gouden eieren kan leggen. Jaak neemt de kip mee en vlucht naar beneden, met de reus op zijn hielen. Gelukkig is Jaak als eerste beneden en met z’n allen hakken ze de bonenstaak met reus en al om en weten hem op deze manier te verslaan.

Het is een sprookje wat behoorlijk tot de verbeelding spreekt, ontzettend leuk dus dat wij dit spel tijdens de verkiezing Speelgoed van het Jaar 2020 ter review ontvingen. Het is een puzzelspel voor 1 speler voor jonge kinderen van 4-7 jaar en was genomineerd in de categorie 4-5 jaar.

Gelijk een pluspunt: wat ik wel erg leuk vind is dat het sprookje in de vorm van een prentenboekje meegeleverd wordt. Ben je dus niet zo bekend met dit sprookje, dan kan je toch het achterliggende verhaal vertellen of laten lezen. Dat maakt het spel wel leuker. En aangezien het een prentenboekje is kunnen kinderen het sprookje al vroeg ‘lezen’.

Hoe werkt het puzzelspel Jaak en de Bonenstaak Deluxe?

Review jaak en de bonenstaak

Het spel zit in een mooie kleurrijke doos zoals we van het merk SmartGames gewend zijn. In de doos van Jaak en de Bonenstaak Deluxe vinden we een raster van drie bonenstaken (ladderframe), 10 dubbelzijdig bedrukte 3D puzzelstukken, een wolk met een kasteel en een boekje met zestig puzzelopdrachten (en de oplossingen) op vier verschillende niveaus, van beginner tot expert en natuurlijk het eerder genoemde prentenboek.  

Review Jaak en de Bonenstaak van Smart Games

De bedoeling van Jaak en de Bonenstaak Deluxe is om eerst een puzzel uit te zoeken in het boekje, passend bij je niveau, en deze vervolgens na te maken door de 3D puzzelstukken naar beneden te laten vallen. Maar… de puzzelstukken kantelen terwijl ze naar beneden vallen. Dat betekent dat je goed op moet letten op welke manier je ze in de puzzel laat vallen! Valt een puzzelstuk verkeerd op zijn plek? Dan is het de bedoeling dat je alle blokken uit het frame haalt en de puzzel opnieuw maakt.  

Wat vinden de kinderen van Jaak en de Bonenstaak Deluxe?

Onze zoon van vijf jaar was meteen laaiend enthousiast. Hij is gek op puzzels en kon niet wachten tot hij eindelijk mocht beginnen. Voor ik het wist had hij al een stuk of tien puzzels goed af weten te ronden. Als het puzzelstuk verkeerd viel zag je hem echt nadenken over hoe het stuk er dan wél op de juiste manier in moest. Opvallend is wel dat, ondanks dat het niet de bedoeling is omdat het spel natuurlijk stuk kan gaan, hij toch al snel een goede manier had gevonden om het puzzelstuk weer naar boven te krijgen. Tot zover het opnieuw maken van de puzzel…

Dochter van vier jaar vindt het spel Jaak en de Bonenstaak Deluxe ook fascinerend, vooral door het kantelen van de puzzelstukken. Ze vindt het nog lastig om zelfstandig een puzzel te maken, daarom help ik haar er voorlopig nog een beetje mee.  

Jaak en de Bonenstaak Deluxe, review

Vraag je mij naar mijn ultieme speelgoed tip, dan zeg ik: schaf een aantal leuke spellen van SmartGames aan. Laat ik beginnen met mijn grootste pluspunt van, in dit geval, Jaak en de Bonenstaak Deluxe: het moet alleen gespeeld worden. Ik weet niet hoe het met jouw kinderen zit, maar mijn kinderen vinden het erg lastig om alleen te spelen. Dit puzzelspel zorgt voor een ontzettend leuk en ook nog eens leerzaam tijdverdrijf, en ik heb mijn handen een beetje vrij.

Ik moet zeggen dat ik dankzij het reviewen van het spel Jaak en de Bonenstaak Deluxe, en het familie bordspel Froggit, sowieso groot fan ben geworden van het merk SmartGames. Ze hebben degelijk speelgoed wat aansluit bij de beleving van kinderen, het is leerzaam, en nog een groot pluspunt als je het mij vraagt, het maakt geen lawaai.

Mijn beoordeling Jaak en de Bonenstaak Deluxe:

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Gerelateerd

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.

Een reactie op “Jaak en de Bonenstaak Deluxe, review: Puzzelspel voor 1 speler, 4-7 jaar

  1. Pingback: Dit speelgoed maakt kans op de titel ‘Speelgoed van het Jaar 2020’ - Papa's wereld

Reacties zijn gesloten.