Jaak en de Bonenstaak Deluxe, review: Puzzelspel voor 1 speler, 4-7 jaar

Review Jaak en de Bonenstaak van Smart Games; Puzzelspel voor kinderen van 4-7 jaar en genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2020

Jaak en de Bonenstaak Deluxe, review. Jaak en de Bonenstaak is een puzzelspel voor 1 speler van het speelgoedmerk SmartGames. Het is geschikt voor kinderen in de leeftijd van 4-7 jaar. In dit blog vertel ik je er graag wat meer over. 

Jaak en de Bonenstaak Deluxe

Jaak en de Bonenstaak Deluxe, review; Puzzel spel van het speelgoedmerk SmartGames voor 1 persoon voor kinderen van 4-7 jaar

Tijdens de verkiezing Speelgoed van het Jaar 2020 ontving ik een aantal spellen ter review. Eén van deze spellen was het puzzel spel Jaak en de Bonenstaak Deluxe van het merk SmartGames. Het is een puzzelspel voor 1 spelers voor jonge kinderen van 4-7 jaar en was genomineerd in de categorie 4-5 jaar. In dit blog lees je wat onze kinderen (en ik) van dit spel vinden.

Het spel Jaak en de Bonenstaak Deluxe van SmartGames is gebaseerd op het gelijknamige sprookje waarin een arme jongen een koe ruilt tegen drie bonen. Hij plant de wonderbonen en de volgende dag reiken de stengels tot aan de wolken. Jaak besluit dat het veilig genoeg is om via de stengels omhoog te klimmen. Boven de wolken woont de reus die een kip bezit die gouden eieren kan leggen. Jaak neemt de kip mee en vlucht naar beneden, met de reus op zijn hielen. Gelukkig is Jaak als eerste beneden en met z’n allen hakken ze de bonenstaak met reus en al om en weten hem op deze manier te verslaan.

Wat ik wel erg leuk vind is dat het sprookje in de vorm van een prentenboekje meegeleverd wordt. Ben je dus niet zo bekend met dit sprookje, dan kan je toch het achterliggende verhaal vertellen. Dat maakt het spel wel leuker. En aangezien het een prentenboekje is kunnen kinderen het sprookje al vroeg ‘lezen’.

 

Hoe werkt het puzzelspel Jaak en de Bonenstaak Deluxe?

Review jaak en de bonenstaak

Het spel zit in een mooie kleurrijke doos zoals we van het merk SmartGames gewend zijn. In de doos van Jaak en de Bonenstaak Deluxe vinden we een raster van drie bonenstaken (ladderframe), 10 dubbelzijdig bedrukte 3D puzzelstukken, een wolk met een kasteel en een boekje met zestig puzzelopdrachten (en de oplossingen) op vier verschillende niveaus, van beginner tot expert en natuurlijk het eerder genoemde prentenboek.

 

Review Jaak en de Bonenstaak van Smart Games

De bedoeling van Jaak en de Bonenstaak Deluxe is om eerst een puzzel uit te zoeken in het boekje, passend bij je niveau, en deze vervolgens na te maken door de 3D puzzelstukken naar beneden te laten vallen. Maar… de puzzelstukken kantelen terwijl ze naar beneden vallen. Dat betekent dat je goed op moet letten op welke manier je ze in de puzzel laat vallen! Valt een puzzelstuk verkeerd op zijn plek? Dan is het de bedoeling dat je alle blokken uit het frame haalt en de puzzel opnieuw maakt.

 

Wat vinden de kinderen van Jaak en de Bonenstaak Deluxe?

Onze zoon van vijf jaar was meteen laaiend enthousiast. Hij is gek op puzzels en kon niet wachten tot hij eindelijk mocht beginnen. Voor ik het wist had hij al een stuk of tien puzzels goed af weten te ronden. Als het puzzelstuk verkeerd viel zag je hem echt nadenken over hoe het stuk er dan wél op de juiste manier in moest. Opvallend is wel dat, ondanks dat het niet de bedoeling is omdat het spel natuurlijk stuk kan gaan, hij toch al snel een goede manier had gevonden om het puzzelstuk weer naar boven te krijgen. Tot zover het opnieuw maken van de puzzel…

Dochter van vier jaar vindt het spel Jaak en de Bonenstaak Deluxe ook fascinerend, vooral door het kantelen van de puzzelstukken. Ze vindt het nog lastig om zelfstandig een puzzel te maken, daarom help ik haar er voorlopig nog een beetje mee.

 

Mijn mening over Jaak en de Bonenstaak Deluxe

Laat ik beginnen met mijn grootste pluspunt van Jaak en de Bonenstaak Deluxe: het moet alleen gespeeld worden. Mijn kinderen vinden het namelijk erg lastig om alleen te spelen, maar dit zorgt voor een ontzettend leuk en ook nog eens leerzaam tijdverdrijf. Ik moet zeggen dat ik dankzij het reviewen van het spel Jaak en de Bonenstaak Deluxe, en het bordspel Froggit, sowieso groot fan ben geworden van het merk SmartGames. Ze hebben degelijk speelgoed wat aansluit bij de beleving van kinderen, het is leerzaam en, nog een groot pluspunt als je het mij vraagt, het maakt geen lawaai.

Mijn beoordeling Jaak en de Bonenstaak Deluxe:

 

Speelgoed van het Jaar

Ieder jaar wordt er een verkiezing gehouden voor Speelgoed van het Jaar. In maar liefst 15 verschillende categorieën kunnen bedrijven hun speelgoed insturen. Vervolgens kiest een vakjury in iedere categorie 3 winnaars. Kortom, er zijn dus maar liefst 45 winnaars! Ben je benieuwd naar de winnaars van dit jaar? Lees dan vooral ook even het blog Winnaars Speelgoed van het Jaar 2022. Je kunt nog tot 28 oktober 2022 je stem uitbrengen en wie weet wint jouw favoriete speelgoed wel de publieksprijs van dit jaar. En dat niet alleen, door je stem uit te brengen maak je ook nog eens kans op toffe prijzen!

Een reactie op “Jaak en de Bonenstaak Deluxe, review: Puzzelspel voor 1 speler, 4-7 jaar

  1. Pingback: Dit speelgoed maakt kans op de titel ‘Speelgoed van het Jaar 2020’ - Papa's wereld

Reacties zijn gesloten.