Diamond painting, wat is het?

Diamond painting; Moderne versie van schilderen op nummer, kruissteekborduren of ministeck

Diamond painting heeft een vaste plek gekregen in het hobbyassortiment. Maar wat is het eigenlijk? En hoe begin je er mee? In dit artikel vertel ik alles wat je moet weten als je met deze hobby wil beginnen, of als je het gewoon een keer wil uit proberen.

Wat is diamond painting?

Diamond painting zou je kunnen omschrijven als een moderne versie van schilderen op nummer, kruissteekborduren of ministeck. Maar het is vooral een hele leuke hobby op zichzelf. Bij diamond painting plak je kleine diamantjes van kunststof op een voorbedrukt vel dat van zichzelf al plakt. De diamantjes kunnen een glittereffect hebben, maar dat hoeft niet per se.

Op het voorbedrukte schilderij zijn de verschillende kleuren die je moet gebruiken aangegeven met een kleurcode. Je trekt de beschermlaag van het schilderij en plakt dan op elk vakje het bijbehorende kleurtje van de diamantjes uit de set. De juiste kleurcode kan je terug vinden in de legenda. Er zijn sets met ronde of vierkante diamantjes. Verderop in dit artikel bespreek ik het verschil tussen deze twee soorten. Het eindresultaat is een schilderij opgebouwd uit allemaal kleine diamantjes.  

Waarom is diamond painting een leuke hobby?

Het vullen van de vlakjes met kleuren kan erg rustgevend werken. Wat oudere kinderen en volwassenen kunnen erg veel voldoening halen uit de manier waarop er langzaam een schilderij ontstaat. Bovendien kun je er een heel mooi eindresultaat mee bereiken, ook als zelf iets tekenen of schilderen niet je specialiteit is en ben je lekker creatief bezig.

Voor kinderen is het ook nog eens een hele goede manier om de fijne motoriek te oefenen. En als je niet zo van geklieder met verf houdt, is het ook nog eens een fijne schone hobby, waar je geen vieze handen van krijgt. Wel even zorgen dat de diamantjes mooi in hun bakje blijven natuurlijk. Er is volop keuze in speciale diamond paintings voor kinderen met hun favoriete helden of tv-figuren.  

Hoe ga je te werk?

Ten eerste kies je natuurlijk een mooie diamond painting uit die je graag als eindresultaat zou willen zien. Er is zoveel keuze dat er voor iedereen wel wat moois bij zit. Om uit te proberen of diamond painting iets voor jou is, zou je kunnen beginnen met een wat kleinere plaat of een ansichtkaart, zodat je eerder van het eindresultaat kunt genieten. Maar als je je zinnen hebt gezet op die prachtige plaat met jouw favoriete afbeelding dan houdt niets je tegen om er voor te gaan natuurlijk!

In een set diamond painting zit eigenlijk altijd alles wat je nodig hebt, dus je hoeft niet eerst een basisuitrusting aan te schaffen voordat je kunt beginnen. In de doos zitten de voorbedrukte plaat (die uiteindelijk het schilderij zal worden), de benodigde diamantjes en vaak ook een sorteerbakje waarmee je de diamantjes goed kan ordenen en makkelijker kan oppakken.

Voor het aanbrengen van de diamantjes is er meestal een pincet en/of een waxpen aanwezig. Dit kan per merk of per set verschillen. Ben je een beginner en wil je weten wat voor jou het beste werkt? Zorg dan dat je zowel een pincet als een waxstokje ter beschikking hebt, dan kan je uitproberen wat voor jou het prettigst werkt. Het gebruik van een pincet spreekt voor zich, je kan hiermee telkens één diamantje oppakken en op de juiste plek op het schilderij plakken. Een waxpen dip je in de meegeleverde wax, waardoor de diamantjes aan de pen blijven plakken. Op deze manier kan je telkens een diamantje oppakken en op het zelfklevende blad aanbrengen.  

Diamond painting: rond of vierkant?

Er zijn diamond painting sets verkrijgbaar met ronde of vierkante diamantjes. Het belangrijkste verschil zit hem in het eindresultaat. Bij diamond paintings met ronde diamantjes hou je altijd een kleine ruimte tussen de cirkeltjes en zal de voorbedrukte plaat dus altijd een klein beetje zichtbaar blijven. Bij diamond paintings met vierkante diamantjes sluiten de diamantjes strak op elkaar aan. Hierdoor ontstaat een volledige dekking waardoor het geheel er wat strakker en voller van kleur uit gaat zien.

Maar het gaat niet alleen om het eindresultaat. De vierkante diamantjes moeten natuurlijk wel heel mooi recht naast elkaar geplakt worden, terwijl een rond steentje alleen maar in het midden van het vakje geplakt hoeft te worden. Deze kunnen immers nooit per ongeluk gedraaid zitten.

Als je een beginner bent, of het gewoon graag net iets eenvoudiger houdt, dan kunnen ronde diamantjes dus juist de voorkeur hebben. En je kan het natuurlijk altijd allebei een keer uitproberen.  

Extra diamond painting accessoires

Heb je de smaak van diamond painting te pakken? Dan zijn er een heleboel handige diamond painting accessoires om jouw hobby nog fijner te maken en overzichtelijk te houden. Zoals bijvoorbeeld handige sorteerdozen voor de diamantjes, rollers om de diamantjes aan te drukken of een lichtbak voor nog beter zicht tijdens het plakken van de diamantjes. Ook zijn waxpennen en pincetten los te koop als je er een nodig hebt of uit wil proberen, of als je een speciale uitvoering wil hebben met licht of extra grip.   Ben je helemaal klaar om van start te gaan? Kijk dan snel hier voor de mooiste diamond painting sets voor volwassenen!  

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Lees ook

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com