Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2023 – Gouden Publieksprijzen

Speelgoed van het jaar 2023 - Gouden Publieksprijzen

Vanavond vond in Leiden in de prachtige Stadsgehoorzaal Orangerie het derde Nationale Speelgoed Gala plaats, waar de Gouden Publieksprijzen van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2023 zijn uitgereikt. Ruim 15.000 stemmers brachten 120.000 stemmen uit en kozen zo in 17 categorieën hun favoriete speelgoed of spel. Deze winnaars mogen met trots het keurmerk ‘Gouden Publieksprijs Speelgoed van het Jaar 2023’ dragen, naast hun eerder verdiende vakjury prijs ‘Winnaar Speelgoed van het Jaar 2023’. Met dit keurmerk herkennen consumenten in één oogopslag kwalitatief goed, veilig en originele spellen en speelgoed. Ook werd bekend welke basisschool de winnaar is van de ontwerpwedstrijd Kinderboekenspel.

Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2023 – Gouden Publieksprijzen

Vanavond kwam de Nederlandse speelgoedindustrie bij elkaar voor een feestelijke avond waar, naast de uitreiking van de publieksprijzen, het belang van Goed Speelgoed centraal stond. De industrie zet zich in voor speelgoed dat:

  • Veilig en getest is en daarmee voldoet aan alle wetgeving.
  • Origineel en geen namaak is, en door de aanbieder op een eerlijke manier wordt verkocht.
  • Kwalitatief en optimaal speelplezier biedt. Dit speelgoedartikel is zijn geld meer dan waard.
  • Zo duurzaam mogelijk is.
  • Inclusief is. Goed speelgoed sluit niemand uit. Iedereen speelt mee!

Het hoogtepunt van de avond was natuurlijk de uitreiking van de Gouden Publieksprijzen. De afgelopen weken heeft het publiek gestemd op hun favoriet.

Kinderspellen – Cats and Boxes

Winnaar Speelgoed van het Jaar 2023 Kinderspellen - Cats and Boxes; Gouden Publieksprijs

Kan jij “inside the box” denken? Verplaats dan de puzzelstukken één voor één totdat alle katten in een kartonnen doos terecht komen.

Cats & Boxes is een puzzelspel voor jong én oud in een compact formaat, perrrrrrfect om overal mee te nemen! Met 60 opdrachten, van makkelijk tot razend moeilijk. Uitgever: SmartGames.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Ilovespeelgoed.nl (hier)

Top1Toys.nl (hier)

Familiespellen tot 12 jaar – Dixit Disney

Winnaar Speelgoed van het Jaar 2023 - Familiespellen tot 12 jaar - Dixit Disney; Gouden Publieksprijs

Dixit Disney is een eenvoudig en luchtig bordspel van verhalen vertellen, interpretatie en giswerk. Spelers worden uitgedaagd als ze een reeks kaarten met prachtige Disney-thema’s onthullen. Zoek de link bij een raadselachtige omschrijving voor een van de onthulde kaarten, vind de juiste afbeelding en scoor punten. Met 84 nieuwe kaarten gebaseerd op iconische Disney & Pixar films, van Steamboat Willie tot Turning Red. Uitgever: Asmodee.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

SpellenRijk.nl (hier)

Top1Toys.nl (hier)

Familiespellen vanaf 12 jaar – De Betoverde Torens

Winnaar Speelgoed van het Jaar 2023 - Familiespellen vanaf 12 jaar - De Betoverde Torens; Gouden Publieksprijs

Elk jaar strijden de eindexamenklassen van de Hogeschool voor toverkunsten om de verovering van de toren van het Graafschap der Raven. Elke klas probeert met behulp van toverkunsten als eerste de legendarische Ravenstoren te bereiken. Maar de weg naar de Ravenstoren zit vol valkuilen en uitdagingen. Alleen de klas die de magische vaardigheden op de juiste manier gebruikt en de kunst beheerst om de torens te laten vliegen, zal afstuderen als meestermagiër. Uitgever: HOT Games.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

SpellenRijk.nl (hier)

Top1Toys.nl (hier)

Kennerspellen – Wolven

Winnaar Speelgoed van het Jaar 2023 -Kennerspellen - Wolven; Gouden Publieksprijs

Ruig terrein, weinig mensen, veel wild. Een ideale omgeving voor wolven. Deze roedeldieren zoeken elkaar op om op prooi te jagen en zich voort te planten. Maar niet alle roedels gaan vreedzaam met elkaar om. Ze willen allemaal de macht over het gebied en daar hebben ze alles voor over.

Wolven is een strategisch spel, waarin je een eigen roedel wolven leidt. Je probeert gebieden te claimen, je roedel uit te breiden, de eigenschappen van je roedel te ontwikkelen, holen te bouwen en op prooi te jagen. Al die dingen leveren op verschillende manieren voordelen en overwinningspunten op.

De interactie tussen de roedels en het variabele speelveld zorgen er keer op keer voor dat je nieuwe strategieën en mogelijkheden moet verkennen om de winst naar je toe te trekken. Het prachtige artwork en de houten wolfjes zorgen voor een intense spelbeleving. Uitgever: 999 Games.

Puzzels – Tower Stacks

Winnaar Speelgoed van het Jaar 2023 -Puzzels - SmartGames Tower Stacks; Gouden Publieksprijs

Bouw een kasteel vanaf de grond op. Zodra je de hoogte in gaat, zullen de 9 puzzelstukken je echter al snel stapelgek maken. Plan daarom verdieping per verdieping, hoe je alle puzzelstukken in je bouwwerk gebruikt. Kan jij de 80 opdrachten bolwerken? Uitgever: SmartGames.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Ilovespeelgoed.nl (hier)

SpellenRijk.nl (hier)

Buitenspeelgoed – Waboba Voli Paddle Game

Winnaar Speelgoed van het Jaar 2023 - Buitenspeelgoed - Waboba Voli Paddle Game; Gouden Publieksprijzen

Een keer wat anders dan een spel met een bal! Bij de Voli speelset speel je met de Waboba Flyer, die je omhoog gooit als een soort shuttle, en vervolgens slaat met een handschoen. De bruine handschoen bevat een schuimlaag aan de binnenkant die erg veel comfort biedt. De buitenkant is gemaakt van kurk. Gooi de Flyer omhoog en probeer hem in de lucht te houden door hem over te slaan met de handschoenen. De handschoenen dienen dan als een soort racket. Leuk om mee te spelen in het park of voor het trainen van je badminton- of volleybalvaardigheden. Uitgever: Van der Meulen.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

SpellenRijk.nl (hier)

Bouw en Constructie speelgoed – GraviTrax Junior Starter Set L Jungle

Winnaar Speelgoed van het Jaar 2023 - Bouw en Constructie speelgoedGraviTrax Junior Starter Set L Jungle; Gouden Publieksprijs

Als je op zoek bent naar een knikkerbaan, dan is de kans groot dat je bij het merk Gravitrax uitkomt. Met de knikkerbanen van het merk GraviTrax kun je leren hoe je de zwaartekracht kunt overwinnen! Het interactieve kogelbaanssysteem werd ontwikkeld door het bekende overkoepelende merk Ravensburger.

Met de GraviTrax Junior Starter Set L My Jungle kunnen jongens en meisjes vanaf 3 jaar zich onderdompelen in de wereld van de jungle. De GraviTrax Junior starter-set bevat alles om direct te beginnen met bouwen: 100 bouwonderdelen en decoratie-elementen, 2 actie-elementen en 1 brug.

Met een grote hoeveelheid elementen en dierfiguren van hout-biokunststof beleven kinderen vanaf 3 jaar de themawereld van de jungle van dichtbij terwijl ze decoreren en spelen. Bouw- en speelplezier worden op een unieke manier gecombineerd! Alle sets van GraviTrax zijn bovendien compatibel, dus je kunt combineren zoveel je wil!

Ga naar GraviTrax Junior Starter Set L Jungle.

Knutsel en Creatief – Fabulus Potium

Winnaar Speelgoed van het Jaar 2023 - Knutsel en Creatief - Fabulus Potium; Gouden Publieksprijs

Houdt jouw kind ook wel van een beetje magie? Of misschien heb je wel een groot fan van Harry Potter in huis? Dan is het wetenschapsspel Fabulus Potium toch wel een absolute must-have!

Met Fabulus Potium zijn er twee tovenaars, elk met hun eigen ketel! De tovenaars moeten samenwerken om de formules in het magische spreukenboek te begrijpen, de ingrediënten te bereiden en de juiste mixen te maken om indrukwekkende drankjes te maken. Is het eenhoornbloed dat gemengd wordt met de gedroogde slangenhuid? Explosies, schuim, vloeistof en lavalampen zullen onder andere op de agenda van de tovenaars staan! Uitgever: Jumbo.

Ga naar Fabulus Potium – Wetenschapsspel.

Pluche – Mama Surprise Cavia

Winnaar Speelgoed van het Jaar 2023 - Pluche - Mama Surprise Cavia; Gouden Publieksprijs

Ben je op zoek naar een interactieve knuffel? Little Live Pets Mama Surprise, je interactieve pluchen Cavia die op magische wijze 3 baby’s krijgt! Deze zachte, interactieve Mama cavia heeft een interactief hok met stro en ze geeft meer dan 20 geluidjes en reactie’s. Mama heeft zacht lang haar en wil graag met jou spelen. Zorg goed voor Mama door haar te voeden met haar selderij, haar te aaien en haar lange, mooie haar te borstelen. Ze zal allerlei geluidjes maken om aan te geven dat ze blij is. Uitgever: Spectron.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

DeGroteSpeelgoedwinkel.nl (hier)

DeBijenkorf.nl (hier)

Voertuigen – LEGO Technic NASA’s Mars Rover Perseverance – 42158

Winnaar Speelgoed van het Jaar 2023 - Voertuigen - LEGO Technic NASA's Mars Rover Perseverance - 42158; Gouden Publieksprijs

Dit ruimte speelgoed bouwpakket is ideaal voor kinderen met een passie voor wetenschap en technologie en wordt geleverd met een augmented reality-app waarmee ze meer te weten kunnen komen over de omgeving van Mars en de missie van de rover. Uitgever: LEGO.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

LEGO.com (hier)

DeBijenkorf.nl (hier)

Elektronica – Bitzee

Winnaar Speelgoed van het Jaar 2023 -Elektronica - Bitzee; Gouden Publieksprijs

Bitzee: het ultieme digitale huisdier! Een doosje met 15 virtuele diertjes die je echt kunt aanraken en verzorgen. Aaien, eten geven, optillen en schudden maar, en Bitzee reageert met fascinerende geluiden en reacties.

Bitzee, het robot speelgoed is perfect voor kinderen die gek zijn op animatie, elektronisch speelgoed, verrassingsspeelgoed, dierenspeelgoed en STEM-speelgoed. Maar ook volwassenen zullen betoverd worden door Bitzee’s innovatieve en schermvrije benadering van speelgoed en spelletjes uit de jaren 90! Maak een statement en verleg de grenzen met Bitzee, het robot speelgoed! Perfect als verjaardagscadeau, sinterklaascadeau, kerstcadeau of voor elke andere gelegenheid. Uitgever: Spinmaster.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Top1Toys.nl (hier)

DeGroteSpeelgoedwinkel.nl (hier)

Poppen – LEGO Friends Autumns paardenstal – 41745

Winnaar Speelgoed van het Jaar 2023 -Poppen - LEGO Friends Autumns paardenstal - 41745; Gouden Publieksprijs

Geef paardenliefhebbers vanaf 7 jaar een leuk project met dit LEGO Friends Autumns paardenstal (41745) bouwbare dieren speelgoed. De LEGO Friends set wordt geleverd met Autumn en Aliya mini poppetjes, 2 speelgoed paarden en accessoires voor creatief speelplezier. Kinderen kunnen voor de paarden zorgen en ze voor de koets spannen voordat ze op pad gaan. Uitgever: LEGO.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

LEGO.com (hier)

Top1Toys.nl (hier)

Peuter – Little Dutch – Waterbaan

Winnaar Speelgoed van het Jaar 2023 - Peuter - Little Dutch - Waterbaan; Gouden Publieksprijs

Maak met deze waterbaan van Little Dutch een rollend avontuur van badtijd! Plaats de knikkerbaan op de badkamermuur en laat de bal naar beneden rollen voor spetterend speelplezier in bad. Met deze bad knikkerbaan wordt de badkuip het favoriete speelterrein van je kleintje. De 3 roze glijbanen hebben zuignapjes waardoor ze gemakkelijk bevestigd en losgemaakt worden van de badkamermuur. Dankzij de gebogen en rechte vormen zijn er eindeloos veel parcours te creëren. Geweldig vermaak dat ook nog eens de fijne motoriek en het probleemoplossend vermogen bevordert. Uitgever: Van der Meulen.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Ilovespeelgoed.nl (hier)

Prenatal.nl (hier)

Steam – De Geschiedenis van het Leven op Aarde

Winnaar Speelgoed van het Jaar 2023 - Steam - De Geschiedenis van het Leven op Aarde; Gouden Publieksprijs

Reis door de tijd en herbeleef de evolutie van de aarde in honderdduizenden jaren. In History of Life on Earth word je goed begeleid en kun je verschillende experimenten en activiteiten uitproberen. Dankzij de informatieve 360° video’s en virtuele tours stap je zo de veranderende wereld in. Kies een eigen avatar en beleef dit grote avontuur op aarde. Uitgever: Clementoni.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

SpellenRijk.nl (hier)

Top1Toys.nl (hier)

Actiefiguren en Speelsets – Horse Club Paardenvrachtwagen – 42619

Winnaar Speelgoed van het Jaar 2023 -Actiefiguren en Speelsets - Horse Club Paardenvrachtwagen; Gouden Publieksprijs

Wauw, bij deze paardenvrachtwagen zit alles erop en eraan! Alles ligt alvast aan boord, zodat Lisa en haar gezin samen met hun drie paarden naar de volgende paardenshow kunnen afreizen. Onderweg hebben ze het erg naar hun zin.

Gedurende de reis staan de paarden veilig in hun boxen. Eenmaal op bestemming aangekomen wordt er een grote ren voor ze klaargezet, met omheining. En om goed voorbereid te zijn op het komende toernooi, kunnen ze zelfs onderweg nog trainen met de meegebrachte hindernissen. Lisa krijgt nooit genoeg van het verzinnen van nieuwe oefeningen. En de ouders? Die hebben het heel erg naar hun zin in het zwembad op het dak. Wanneer de avond valt, komt iedereen bijeen voor een gezellige barbecue met worstjes en maïskolven. Uitgever: Schleich.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Ilovespeelgoed.nl (hier)

Kidult, 18+ – De Verraders

Winnaar Speelgoed van het Jaar 2023 -Kidult, 18+ - De Verraders; Gouden Publieksprijs

Ben jij de verrader of weet jij de verrader te ontmaskeren? Bestel nu het officiële ‘De Verraders’ bordspel, gebaseerd op het succesvolle tv-programma, en speel samen met vrienden en/of familie dit spannende en verraderlijke spel thuis!

Zijn jouw vrienden nog wel te vertrouwen als het om zilver gaat? En hoe goed kan jij zelf eigenlijk liegen als het moet? Speel verschillende missies met elkaar om zilver te verdienen, maar houd elkaar in de gaten, want er is een verrader met geheime opdrachten in jullie midden! Uitgever: Identity Games.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

SpellenRijk.nl (hier)

Top1Toys.nl (hier)

Duurzaam – Mijn eerste wereldbol

Winnaar Speelgoed van het Jaar 2023 -Duurzaam - Mijn eerste wereldbol; Gouden Publieksprijs

Met de Educatieve Wereldbol zet je kind zijn of haar eerste stappen in de wereld van aardrijkskunde! Je kind plaatst uitsnedes van verschillende werelddelen en dieren in de grote elektronische wereldbol. Steken ze een van de dieren in de gleuf op de voet van de bol, dan krijgen ze nog meer leuke verhalen over hun favoriete dieren te horen. Uitgever: Clementoni.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

SpellenRijk.nl (hier)

Top1Toys.nl (hier)

Extra prijzen

Tot slot werden er door de organisatie Speelgoed Nederland een aantal extra prijzen uitgereikt:

Made in Holland – 65 jaar Stratego

65 jaar Stratego; Extra prijzen speelgoed van het jaar 2023

Deze limited Anniversary Edition viert 65 jaar en ziet onze vrouwelijke Spion gepromoveerd tot Marshal, waardoor andere vrouwen worden geïnspireerd om de rangen van luitenant en scout op te nemen. Je kunt nu je troepen personaliseren door te kiezen tussen mannelijke en vrouwelijke rolmodellen voor deze drie kritieke posten. Speel het originele spel of probeer een andere nooit eerder vertoonde speloptie: de introductie van 30 Battle Cards.

Ontdek nieuwe diagonale stappen, sprongen en nieuwe aanvals- en verdedigingskrachten. Plan een strategie of voeg het verrassingselement toe terwijl je van positie wisselt, het meer overbrugt of verder over de lijn stapt dan ooit tevoren. Bij een plotselinge draai van een kaart kun je tegenstanders in de strijd overtreffen door je kansen op een succesvolle aanval te vergroten. Maar pas op… je tegenstander kan best een tegen strategie hebben en een eigen kaart spelen! Uitgever: Jumbo.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

SpellenRijk.nl (hier)

Top1Toys.nl (hier)

Innovatie – Bitzee

Innovatie - Bitzee; Extra prijzen speelgoed van het jaar 2023

Bitzee: het ultieme digitale huisdier! Een doosje met 15 virtuele diertjes die je echt kunt aanraken en verzorgen. Aaien, eten geven, optillen en schudden maar, en Bitzee reageert met fascinerende geluiden en reacties.

Bitzee, het robot speelgoed is perfect voor kinderen die gek zijn op animatie, elektronisch speelgoed, verrassingsspeelgoed, dierenspeelgoed en STEM-speelgoed. Maar ook volwassenen zullen betoverd worden door Bitzee’s innovatieve en schermvrije benadering van speelgoed en spelletjes uit de jaren 90! Maak een statement en verleg de grenzen met Bitzee, het robot speelgoed! Perfect als verjaardagscadeau, sinterklaascadeau, kerstcadeau of voor elke andere gelegenheid. Uitgever: Spinmaster.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Top1Toys.nl (hier)

DeGroteSpeelgoedwinkel.nl (hier)

Nieuwkomer 2023 – Fika

Nieuwkomer 2023 - Kaartspel Fika; Speelgoed van het jaar 2023

Een fika is een koffiepauze op z‘n Zweeds. Je drinkt samen een kopje koffie of thee met een lekker gebakje erbij. Bij een fika gaat het niet om wat je eet of drinkt, maar om de gezelligheid: je neemt tussen de bedrijven door even bewust de tijd om samen met je vrienden, collega‘s of familie te zijn.

In FIKA concurreer je met het café aan de overkant. Leg je kaarten tactisch neer in je eigen café en beïnvloed het café aan de overkant. De winnaar is de cafébaas die als eerste twee rondes wint. Uitgever: Michiel de Wit.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

SpellenRijk.nl (hier)

Winnaar Ontwerpwedstrijd Kinderboekenspel

Daarnaast werd de winnaar gekozen van de ontwerpwedstrijd Kinderboekenspel. Uit ruim 100 inzendingen van basisscholen uit het gehele land werd het spel, gebaseerd op het kinderboek Gozert en ontworpen door basisschool Onder de Bogen, verkozen tot winnaar. Dit spel zal daadwerkelijk geproduceerd worden.

Over de verkiezing

De verkiezing Speelgoed van het Jaar is al bijna 50 jaar een begrip en een goede raadgever bij het kopen van speelgoed of spellen. Een heel belangrijk speerpunt van de verkiezing is ‘Goed Speelgoed’, waar de Nederlandse speelgoeduitgevers allemaal hun bijdrage aan leveren. De winnaars mogen met trots het keurmerk Speelgoed van het Jaar dragen, waardoor consumenten in één oogopslag kwalitatief goed, veilig en originele spellen en speelgoed kunnen herkennen uit het enorme aanbod.

Een deskundige vakjury, bestaande uit deskundigen in de speelgoed en spellenbranche, test speelgoed, spellen en puzzels en beoordeelt deze op originaliteit, veiligheid, kwaliteit, speelplezier, de relatie met een leeftijdsklasse en duurzaamheid. In 17 categorieën kiezen zij drie winnaars. Vervolgens bepaalt het publiek door te stemmen op deze winnaars wie de Gouden Publieksprijzen verdient.

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.

Uitgelichte afbeelding: Speelgoed van het Jaar 2023