Wat zijn de voordelen van online gamen? En wat zijn de nadelen?

Wat zijn de voordelen van online gamen? En wat zijn de nadelen?

Een groot deel van ons leven speelt zich niet meer alleen in real life af, maar ook digitaal. Niet voor niks zijn veel spellen zoals Minecraft en Fortnite enorm populair. Maar wat zijn de voordelen van online gamen? En wat zijn de nadelen?

Sociale interactie

Eén van de voordelen van online gamen is de sociale interactie. Het stelt je in staat om met anderen te communiceren en samen te werken aan gemeenschappelijke doelen, waar ter wereld ze zich ook bevinden. Niet zelden leidt dit tot het opbouwen van vriendschappen, waar de nodige sociale vaardigheden voor gebruikt worden.

Hoewel de sociale interactie zeker een voordeel van het online gamen is, is één van de grote risico’s het tegenovergestelde effect: sociale isolatie. Sociale isolatie ontstaat als je teveel tijd alleen doorbrengt achter een scherm en daardoor minder tijd aan interactie met vrienden en familie in real life besteedt.

Naast sociale isolatie is er ook nog een risico op cyberpesten en misbruik. Online game-omgevingen kunnen soms worden misbruikt door cyberpesters en trollen die anderen lastigvallen, intimideren of kwetsen. Dit kan leiden tot negatieve emotionele gevolgen voor de slachtoffers.

Vermaak en ontspanning

Het spelen van online games kan een vorm van ontspanning zijn na een lange dag werken of studeren. Het is een hobby die een manier biedt om stress te verminderen en plezier te hebben. Een keerzijde hiervan kunnen hoge kosten zijn. Veel online games bieden in-game aankopen en abonnementsmodellen aan, wat kan leiden tot aanzienlijke uitgaven voor spelers die proberen competitief te blijven of toegang te krijgen tot exclusieve content.

Hier is nog een risico aan verbonden, want sommige mensen kunnen verslaafd raken aan online gamen. Langzaam maar zeker neemt online gamen de overhand en bepaalt in steeds grotere mate je leven. Het kost je dan steeds meer moeite om je speeltijd onder controle te houden. Dit kan leiden tot verwaarlozing van verplichtingen zoals werk, school en relaties.

Andere gezondheidsrisico’s van overmatig online gamen kunnen zijn: oogvermoeidheid, slaapstoornissen, een zittende levensstijl en zelfs obesitas. Langdurige blootstelling aan schermen kan ook leiden tot hoofdpijn en andere fysieke ongemakken.

Ontwikkeling van vaardigheden

Ook het ontwikkelen van vaardigheden is een voordeel van het spelen van online games. Veel spellen vereisen vaardigheden als strategisch denken, probleemoplossend vermogen, hand-oog coördinatie en teamwork. Door deze spellen te spelen, kun je deze vaardigheden ontwikkelen en verbeteren.

Veel keuze in spellen

Online gamen biedt een enorme verscheidenheid aan spellen, van puzzelspellen tot actievolle avonturen en alles daartussenin. Je hebt daardoor toegang tot een overvloed aan keuzes, wat betekent dat er voor elk wat wils is.

Een risico hierbij is de blootstelling aan ongepaste inhoud. Sommige online games bevatten mogelijk gewelddadige, expliciete of andere ongepaste inhoud die niet geschikt is voor alle leeftijden. Ouders moeten daarom de inhoud van de games die hun kinderen spelen zorgvuldig controleren.

Flexibiliteit en gemak

Omdat online games 24/7 beschikbaar zijn, kun je op elk gewenst moment en vanaf elke locatie spelen. Dit maakt het gemakkelijk om te spelen wanneer het je uitkomt, zonder je zorgen te hoeven maken over de beschikbaarheid van medespelers of fysieke locaties.

Educatieve waarde

Sommige online games zijn educatief van aard en kunnen je helpen nieuwe feiten te leren, het geheugen te verbeteren of zelfs nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Mooie voorbeelden hiervan zijn het leren van talen of het begrijpen van wiskundige concepten.

Conclusie

Hoewel er zeker veel voordelen zijn aan online gamen, zijn er evenzoveel nadelen te bedenken. Zo zie je dat het belangrijk is om een gezonde balans te vinden tussen gamen en andere aspecten van het leven, zoals werk, studie, lichaamsbeweging en sociale interactie in real life.

Gerelateerd

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Uitgelichte afbeelding: Pixabay.com