Fred’s Swimtrainer – review

Zwemtrainer Fred's Swimtrainer

Fred’s Swimtrainer, review. Nederland waterland, het blijft een uitdaging voor veel ouders. Zeker als je kind zichzelf nog niet in het water kan redden! Wij probeerden daarom een zwemtrainer uit. Onze ervaringen lees je in deze review.

Zwemmen

Als je met je baby of jonge kind gaat zwemmen is een zwemband onmisbaar. Op deze manier kan je kind heerlijk afkoelen en kunnen ze langzaam wennen aan spelen en drijven in het water. Maar welke zwemband kies je voor een baby, dreumes of peuter?

Naast de traditionele zwembandjes waarbij je baby in een zitje in het midden van de band zit, is er ook de Swimtrainer van Fred’s Swim Academy, waarin kindjes niet zitten maar op hun buik liggen. Volgens de fabrikant geeft dit meer vrijheid bij het zwemmen en leren kinderen snel de juiste zwembewegingen maken omdat de benen vrij zijn en zich in de juiste positie bevinden.

Wij hebben de kleinste maat van de zwemtrainer uitgetest met een dreumes van 16 maanden die al kan lopen en 9,5 kg weegt. Deze maat is volgens de gebruiksaanwijzing geschikt voor kinderen van 6-18 kg.  

Eerste indruk Fred’s Swimtrainer

Fred's Swimtrainer

Het valt meteen op dat Fred’s Swimtrainer een hulp is bij het zwemmen en geen traditioneel babyzitje. Je gespt de zwemtrainer om de hals en om de middel van je kindje. Het opblazen gaat gemakkelijk en kost niet heel veel moeite. Ook het aantrekken gaat vrij soepel. Hierbij is het niet nodig om eerst lucht uit de band te laten lopen en als je de instructies opvolgt, is het eigenlijk heel simpel. Zelfs bij een wiebelende dreumes. In eerste instantie hadden wij de luchtkamers wat te zacht opgeblazen en leek dochterlief af en toe weg te zakken. Echt goed opblazen en hij zat weer goed!

Review zwemtrainer van Fred's Swimtrainer

Onze ervaring met de Fred’s Swimtrainer

Nu we weten hoe de zwemtrainer werkt, gaan we hem meteen uittesten in het zwembad natuurlijk! Het lopen naar de waterkant is even wennen voor de dreumes. Ze kan haar eigen voeten ineens niet zien. Een handje van mama lost al gauw het probleem op. Het optillen gaat het beste met haar rug naar ons toe.

Aangekomen in het diepere water, waar zij zelf niet kan staan, neemt onze dochter al gauw een echte zwemhouding aan en begint zelfs een beetje met haar beentjes te trappelen. Ze vindt het geweldig dat ze ‘zelfstandig’ rond kan bewegen. Natuurlijk blijven wij vlak in de buurt, maar ze ervaart wel een enorm gevoel van vrijheid en daar wordt ze heel enthousiast van. Ook in het ondiepere stuk, waar ze zelf net kan staan hupt ze vrolijk door het water en zet zich met haar tenen af op de bodem. Spelen met een gietertje gaat prima, zelfs als ze voorover buigt valt ze niet met haar neus in het water.

Het blijkt super leuk om water op en in de band te gieten. Een bal pakken met twee handen is wel wat lastig, omdat de zwemband dan in de weg zit en haar armen te kort zijn. Als het water echt ondiep wordt, probeert ze zich voor de grap achterover te laten vallen, dat is natuurlijk niet de bedoeling! Ze kiepert achterover maar heeft gelukkig geen water binnen gekregen. Ik heb haar natuurlijk direct uit het water gevist en weer op haar buik gelegd. Het blijft natuurlijk wel een zwemtrainer, dus bedoeld voor water op zwemdiepte. Ik blijf nog iets dichterbij dan ik al deed. Dat is natuurlijk sowieso altijd de bedoeling als kleine kinderen in het water gaan!

De volgende dag testen we de zwemtrainer nog eens bij het zwemstrandje aan de rivier. Het water is precies diep genoeg om te drijven en de golven maken het extra leuk, lekker op en neer drijven. Ook rondjes draaien aan de armen van papa en mama is een groot succes! Doordat haar hoofd goed boven water blijft, krijgt ze niet zomaar een slok rivierwater binnen. Dat vindt mama toch wel een fijn idee.

Later in de week gingen we nog een paar keer naar het openluchtzwembad en werd dochterlief steeds enthousiaster en vrijer met haar zwemtrainer. Ze struint het hele bad door en speelt eindeloos met gietertjes, bakjes en emmertjes. Ook vindt ze het erg leuk om vanaf de rand in het water getild te worden. Let op! Het is nadrukkelijk niet de bedoeling om met Fred’s Swimtrainer in het water te springen vanaf de kant.

Alles bij elkaar zijn wij erg enthousiast over de Fred’s Swimtrainer. Hij is makkelijk op te blazen, en hij doet waar hij voor bedoeld is, hij biedt hulp bij het zwemmen. De dreumes kan lekker spetteren zonder water binnen te krijgen en wordt al enthousiast als ze hem ziet. Wij hoeven niet continu haar hele gewicht te dragen in het diepere water, wel zo fijn voor onze rug. De zwemtrainer blijft natuurlijk een drijfmiddel, dus je blijft er altijd vlakbij, maar toch geeft het iets meer rust. Ik kan me goed voorstellen dat deze zwemtrainer nog erg lang leuk blijft om mee te gaan zwemmen in wat dieper water zolang ze zelf geen zwemdiploma heeft.  

Voordelen van Fred’s Swimtrainer

  • Het gezicht van het kind blijft ruim boven water
  • Er is veel vrijheid voor het kind om door het water te trappelen en met de handen te spetteren
  • De zwemtrainer is makkelijk op te blazen
  • Eenmaal op maat afgesteld trek je hem makkelijk en snel aan en uit met de twee gespjes.
  • Spelen met waterspeelgoed zoals gietertjes is super leuk in deze zwemband
  • Voor papa en mama is het erg fijn dat je niet het hele gewicht van je kind hoeft te dragen en/of continu moet bukken. (Natuurlijk blijf je er wel altijd naast staan!!!)

Nadelen van Fred’s Swimtrainer

  • Spelen met twee handen, met bijvoorbeeld een bal, gaat niet zo goed omdat de zwemtrainer dan in de weg zit. Wellicht dat dit voor wat grotere kinderen al wat makkelijker gaat!
  • Lopen naar het zwembad kan wat lastiger zijn omdat het kind de eigen voeten niet kan zien.

Ook enthousiast geworden over de Fred’s Swimtrainer?

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Prenatal.nl (hier)

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.

3 reacties op “Fred’s Swimtrainer – review

  1. Annemieke zegt:

    Vraag: Kan de band ook andersom worden gedragen, dat het kindje op de rug ligt? Wij hebben vroeger een dergelijke band gehad toen onze kinderen nog echt klein waren en nog niet konden lopen, wij deden hem toen andersom aan. Zaten toen nog geen schouderbanden aan. Is dat mogelijk en mag dat of hebben we het vroeger gewoon “fout” gedaan. Zijn alle 3 prima watervrije kinderen geworden.

    • Gera zegt:

      Bedankt voor je vraag. Door het zwemtuigje met opblaasbaar buikstuk en de gemakkelijke veiligheidsgordel met clipsluiting kan de baby niet onderuit zakken of kantelen. Het buikstuk geeft automatisch de natuurlijke buikligging aan en zorgt voor een natuurlijke en actieve zwemhouding. Hebben jullie het vroeger ‘fout’ gedaan? Nee, dat denk ik niet. Deze zwemband is net wat je zelf al aangeeft anders dan zijn voorgangers.

  2. Wilma Schouten zegt:

    Heel fijn de swimtrainer ook 35 jaar geleden gebruikt voor ons kind vanaf 3 mnd, in buikligging juist herl fijn. Dit kind van de foto lijkt mij al te groot ervoor.

Reacties zijn gesloten.