Playmobil adventskalender, review

Playmobil adventskalender Review

Een adventskalender hoort bij kerstmis. Daarom hebben wij in december 2020 de adventskalender ‘Kerstmis in het dierenbos’ van Playmobil 1-2-3 uitgeprobeerd. Deze set is al geschikt voor kindjes met een leeftijd vanaf 18 maanden. Sinterklaas gaf mijn dochter de adventskalender cadeau. Op dat moment hadden we eigenlijk al een paar dagen gemist, maar er is natuurlijk niets leuker dan meteen een paar vakjes open mogen maken! Wil je weten wat wij van de adventskalender vinden? Lees dan gauw verder.

Playmobil adventskalender, de eerste indruk

Mijn eerste indruk van de adventskalender is ‘wow, wat een enorm pakket!’. Ook mijn dochter is erg onder de indruk. Omdat we niet echt sinterklaasavond gaan vieren dit jaar, krijgt ze hem in (of nou ja, onder) haar schoen. Dat zag er natuurlijk al meteen heel mooi uit, zo’n groot cadeau onder een schoentje in maat 21. Onder een luide ‘Waaaaaauuuuwwww’ wordt het cadeau uitgepakt. De plaatjes worden bewonderd, alle aanwezige dieren bij naam genoemd en toen kwam de vraag voor mama om de doos open te maken. Dat begint in elk geval goed.  

Het uitpakken van de Playmobil adventskalender

De doos is erg mooi vorm gegeven, met een mooie plaat op de voorkant. Wat hier wel even voor verwarring zorgde, is dat het soms lijkt alsof het plaatje op het deurtje ook is wat er achter het deurtje zit, maar dit is niet het geval. Dit kan voor extra verrassing of een kleine teleurstelling zorgen. Mijn dochter had het zelf nog niet door. Ik moet eerlijk toegeven, dat ik het zelf ook heel leuk vond om weer een adventskalender in huis te hebben. Elke dag even dat momentje met een klein cadeautje, is gewoon een leuk moment in de decembertijd.

Ook vind ik het zelf erg fijn dat er zo extra veel plezier uit het uitpakken wordt gehaald. Op deze leeftijd is er vaak nog niet zoveel besef over grote of kleine cadeaus en is het alleen maar leuk als het moment van uitpakken steeds terug komt. En ik vind het heel fijn dat er geen snoep en andere zoetigheid in zit. Want hoewel wij hier in huis rustig wat af snoepen zo af en toe, vind ik december persoonlijk wel een maand waarin er meestal echt al meer dan genoeg lekkers wordt gegeten, zeker voor de allerkleinsten. Ik was vooral heel erg benieuwd of mijn dochter het concept al een beetje zou begrijpen en was eigenlijk bang dat ze meteen alle vakjes open zou willen maken. Maar met 20 maanden heeft ze toch nog niet echt door dat er nog veel meer vakjes zijn waar iets in zit en is ze nog net iets te jong om te onthouden dat er elke dag een vakje open gemaakt mag worden. Desondanks wordt ze, als ik het moment aankondig waarop er nog een vakje opengemaakt mag worden, meteen enthousiast. De diertjes, poppetjes en andere figuren worden allemaal met veel plezier ontvangen.

Voor de wat meer abstracte voorwerpen zoals de hekjes en de doos met wortels is nog iets minder aandacht, maar die zijn natuurlijk ook vooral leuk als onderdeel van het geheel. Ik verwacht dat het openmaken van de vakjes volgend jaar nog leuker zal zijn. Maar daarmee misschien ook wel meteen iets moeilijker om echt maar een vakje per dag open te mogen maken. Mijn dochter is wel wat gefrustreerd over de kleinere vakjes waar de cadeautjes wat moeilijk uit te krijgen zijn. Daar is nog net iets meer behendigheid voor nodig, of iets langere vingertjes. En iets meer peutergeduld. Maar het omkieperen van de doos werkte uiteindelijk ook prima!  

Playmobil adventskalender, de inhoud

Wat ik echt heel leuk vind, is dat deze set als een van de weinige dus ook geschikt is voor kinderen vanaf 18 maanden. Dat maakt het extra leuk als je bijvoorbeeld ook oudere kinderen hebt die je ook een adventskalender wil geven, of wanneer je de traditie van een adventskalender gewoon heel leuk vind en niet wil wachten tot je zoon of dochter 3 jaar is. En als je toch al een collectie Playmobil hebt of wil aanleggen, dan is dit een hele leuke manier om deze aan te vullen.

Hoe dan ook bevat ook deze set de vertrouwde onverwoestbare Playmobil-kwaliteit. Mijn dochter speelt er ook graag mee in combinatie met een sensorische activiteit, zoals een dienblad met linzen of rijst. De diertjes staan dan in een laag rijst alsof het sneeuw is. En zelfs als er per ongeluk een glaasje water om gaat, zijn ze zo weer schoon en droog. Ik vind ook dat de diertjes heel lief zijn vormgegeven. Dat de maten van de dieren helemaal niet in verhouding zijn neem ik voor lief. Dat zorgt er tenslotte voor dat de konijnen niet zomaar worden opgegeten door de dreumes.

Omdat deze set een kerst-thema heeft is hij natuurlijk het allerleukst aan het einde van het jaar. Maar het grootste deel van de onderdelen is de rest van het jaar net zo leuk om eindeloos mee te spelen. De lieve diertjes, de poppetjes en de hekjes hebben niet per se een winterthema en de besneeuwde struik en boom en de sneeuwpop kunnen ook na de kerst nog een paar maanden mee. Bovendien zijn kleine kinderen ook op de gekste momenten in de kerststemming, dus ik ben zeker niet van plan om de kerstman en zijn slee de rest van het jaar op zolder te bewaren.

Mijn enige kritische noot is eigenlijk dat er aan de binnenkant van de doos een hele grote bak van plastic zit, met de vakjes voor achter de luikjes. Omdat ik persoonlijk vind dat er al genoeg afval wordt geproduceerd vind ik het wel jammer dat hier niet voor een meer duurzame oplossing is gekozen.

Voordelen

  • Geschikt voor een leeftijd vanaf 18 maanden. Ook voor de allerkleinsten dus!
  • Het uitpakken van zoveel kleine cadeautjes maakt het extra leuk.
  • Het grootste deel van de set is het hele jaar leuk om mee te spelen
  • Playmobil is stevig en makkelijk schoon te maken.

Nadelen

  • De kleinste vakjes zijn wat krap. Voor kleine handjes is het soms wat lastig om het cadeautje uit de verpakking te halen.
  • De kerstman en de slee zijn wat meer seizoensgebonden speelgoed.
  • De set bevat door het vakjes systeem van wegwerpplastic wel veel afval.

Update

Deze review is al wat ouder en deze adventskalender is inmiddels uit het assortiment. Wil je toch een leuke adventskalender? Lees dan vooral één van deze blogs:

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.