Waarom spelen en speelgoed belangrijk zijn + speelgoedtips per leeftijd

Waarom spelen en speelgoed belangrijk zijn + speelgoedtips per leeftijdscategorie

Iedereen weet dat kinderen graag spelen, maar waarom spelen en speelgoed belangrijk zijn voor een goede ontwikkeling? In dit artikel vertel ik daar meer over, plus geef ik tips welke spelletjes en speelgoed passend zijn bij de leeftijd.

Waarom spelen en speelgoed belangrijk zijn

Laten we met het allerbelangrijkste van spelen beginnen: plezier maken. Door het spelen van spelletjes kun je je samen terugtrekken uit de waan van alledag en het mooie is, leeftijd speelt hierbij geen enkele rol.

Daarnaast is het spelen van spelletjes ongelooflijk leerzaam, omdat je al je zintuigen gebruikt en vaak ook gewoon vrij kunt bewegen. Voorwaarde hiervan is wel dat het aangeboden speelgoed passend is bij de leeftijd.

Spelen zorgt ook nog eens voor verbinding. Door samen te spelen maak je bewust tijd voor elkaar vrij wat weer zorgt voor een beter onderling contact.

Waar moet goed speelgoed aan voldoen?

Er is ontzettend veel speelgoed op de markt. Maar aan welke eisen moet speelgoed voldoen? Goed speelgoed voldoet aan de volgende kenmerken:

 • fantasie prikkelen
 • vaardigheden stimuleren
 • aansluiten op de belangstelling
 • kwaliteit (met zorg gemaakt)
 • goed prijs-kwaliteitverhouding
 • zorgen voor een prettige tijdsbesteding

Ontwikkeling en passend speelgoed 0 – 3 jaar

Een baby is gek op het verkennen van de wereld om hem heen en felle kleuren trekken zijn aandacht. Speelgoed wat bestaat uit grote stukken hebben de voorkeur, het helpt de baby bij het ontwikkelen van de motorische vaardigheden.

Vanaf het tweede levensjaar zie je dat kinderen al meer fijnere grijp- en pakbewegingen kunnen maken en dat de oog-oor-hand coördinatie soepeler wordt. Speelgoed met geluid, wat beweegt en kleurrijk is zijn altijd in trek!

Als een kind eenmaal kan lopen dan vindt het speelgoed achter zich aan trekken erg leuk. Ook buitenspelen is in deze leeftijdscategorie belangrijk, al spreek je waarschijnlijk nog niet echt van spelen. Ga lekker de natuur in en laat je kleintje kennismaken met alles wat het te bieden heeft zoals bladeren, beestjes, dennenappels, eikels en ga zo maar door.

Lees voor nog meer inspiratie ook eens het blog Het leukste baby en peuter speelgoed.

Ontwikkeling en passend speelgoed 4 en 5 jaar

Kleuters zitten vol vragen. Ze zijn eindeloos nieuwsgierig, weetgierig en willen maar één ding: op ontdekking! De motoriek is steeds fijner ontwikkeld en oorzaak/gevolg kunnen ze steeds beter bedenken en overzien. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat kleuters graag alles ‘zelluf’ willen doen. Speelgoed wat aansluit op de belevingswereld van je kleuter heeft in deze fase de voorkeur:

 • Rollenspellen: Vadertje en moedertje spelen of de dokter en/of de tandarts nadoen bijvoorbeeld.
 • Educatief speelgoed: Electro, vormen en kleuren zijn speelgoed die goed aansluiten bij de leergierigheid van kleuters.
 • Bouwen- en constructie speelgoed: Onder andere Duplo spreekt enorm tot de verbeelding. Er worden hele bouwwerken mee gemaakt.
 • Knutselen: Knutselen is goed voor de fantasie en het ontwikkelen van de motorische vaardigheden van je kleuter.
 • Buitenspelen: Onder toezicht en met wat begeleiding kunnen kleuters heerlijk buitenspelen. Favoriet speelgoed: water, zand, natuurlijke materialen, klim- en speeltoestellen, stoepkrijt. Meer buitenspeelgoed vind je hier.

Ontwikkeling en passend speelgoed 6 en 7 jaar

Kinderen in de leeftijd van 6 en 7 jaar zijn leergierig, ontdekkend en competitief van aard. Leerzame spelletjes kunnen helpen om op een speelse manier lesstof van school beter te begrijpen. Speelgoed wat leuk is voor deze leeftijd:

 • Knikkerbanen: Zet de baan op de juiste manier op en kijk hoe de knikkers door de baan gaan.
 • Bouwsets: LEGO is bij veel kinderen jarenlang favoriet, de mogelijkheden zijn eindeloos! Kijk eens naar LEGO Marvel Avengers, LEGO Technic, maar ook K’nex en Meccano zijn altijd leuk.
 • Spelletjes: Leerzaam of gewoon voor de leuk.
 • Buitenspelen: Op deze leeftijd is de motoriek nog volop in ontwikkeling. willen ze vooral motorische grenzen verleggen. Kinderen weten beter wat wel en niet mag, maar hebben wel duidelijke afspraken nodig over hoe ver en hoe lang ze zonder toezicht van huis mogen. Hun voorkeur gaat uit naar fietsen, (voet)ballen, skaten, spelletjes en speeltuin.

Ontwikkeling en passend speelgoed 8 t/m 11 jaar

Een kind in de leeftijd van 8 t/m 11 jaar speelt graag spelletjes en test graag zijn kennis. Maar ook poppen, spelen met auto’s en het bouwen van constructiebouwwerken blijft goed voor de ontwikkeling. En natuurlijk geldt ook voor deze leeftijdscategorie dat buitenspelen erg belangrijk blijft!

Ook uitproberen hoe dingen werken en het antwoord vinden op hoe iets in elkaar zit. Wetenschapsdozen spelen op deze behoefte om te experimenteren in.

Lees ook eens:

Ontwikkeling en passend speelgoed 12+

Ook na het twaalfde levensjaar blijft spelen goed voor de mens. Er zijn fantastische puzzels zoals bijvoorbeeld de bekende Jan van Haasteren of Wasgij legpuzzels, bouwpakketten, technisch speelgoed, Escape room puzzels en andere leuke spellen voor grote kinderen en volwassenen

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com