Gouden Publieksprijzen Speelgoed van het Jaar 2022

Winnaars Gouden Publieksprijzen Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022

De winnaars van de Gouden Publieksprijzen Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022 zijn bekend en uitgereikt! Deze prijzen werden uitgereikt in de Orangerie in Den Bosch tijdens het tweede Nationale Speelgoed Gala. Is jouw favoriet in de prijzen gevallen? Je leest het hier!

Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022

Ieder jaar vindt de Verkiezing Speelgoed van het Jaar plaats en is al bijna 50 jaar een begrip en een goede raadgever bij het kopen van speelgoed of spellen. Een heel belangrijk speerpunt van de verkiezing is ‘Goed Speelgoed’, waar de Nederlandse speelgoeduitgevers allemaal hun bijdrage aan leveren. De winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022 mogen met trots het keurmerk Speelgoed van het Jaar dragen, waardoor consumenten in één oogopslag kwalitatief goed, veilig en originele spellen en speelgoed kunnen herkennen uit het enorme aanbod.

Een deskundige vakjury, bestaande uit deskundigen in de speelgoed en spellenbranche, heeft 156 stuks speelgoed, 53 spellen en puzzels uitgebreid getest en beoordeeld op originaliteit, veiligheid, kwaliteit, speelplezier, de relatie met een leeftijdsklasse en duurzaamheid. In 15 categorieën hebben zij drie winnaars verkozen. Vervolgens heeft het publiek door te stemmen op deze winnaars bepaald wie de Gouden Publieksprijzen verdient.  

Nieuwkomer 2022 prijs – MaXimaal

Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022 Nieuwkomer prijs: Maximaal Maaltafels Keersommen; Educatief speelgoed

De Belgische Maxim mocht als eerste de Nieuwkomer prijs 2022 in ontvangst nemen. Maxim bedacht al op zijn achtste jaar het rekenspel MaXimaal dat een internationaal succes is. Het educatieve spel is geschikt voor 2-6 spelers vanaf 6 jaar en ouder.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

SpellenRijk.nl (hier)

Gouden Publieksprijs actiefiguren – Horse Club Sofia’s Beauties Beauty Salon (schleich)

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022 Gouden Publieksprijzen: Horse Club Sofia’s Beauties Beauty Salon - Schleich

In de beautysalon van schleich® HORSE CLUB Sofia’s Beauties vind je alles om je uit te dossen voor stalfeesten, paardenverjaardagen of de eerste schooldag van het jongste veulen. Op het podium kan ieder dier pronken met zijn nieuwe accessoires. En de manen en staart kunnen zelfs heel eenvoudig worden gewisseld.

De paardenbeautysalon-speelset bevat paarden met manen en staarten die geborsteld kunnen worden, en meer dan voldoende verzorgingsaccessoires voor uren speelplezier zonder schermpjes. Heb je de la al ontdekt? Het slimme ontwerp van de draaischijf in de salon bevat onder de schijf opbergruimte voor kralen, haardspeldjes en andere paarden-beautyaccessoires.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Top1Toys.nl (hier)

Gouden Publieksprijs bouw- en constructie – LEGO City Ruimteschip Verkenningsmissie op Mars – 60354 (LEGO)

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022 Gouden Publieksprijzen: LEGO City Ruimteschip Verkenningsmissie op Mars - LEGO

Zin in een buitenaards leuke speelervaring? Laat kinderen vanaf 6 jaar kennis maken met interactief speelgoed door ze te verrassen met de LEGO City Ruimteschip voor verkenningsmissies op Mars (60354) speelset. Ze bouwen zelf een heuse game met LEGO stenen en spelen vervolgens de hoofdrol in avonturen op het beeldscherm, waarbij ze allerlei missies moeten voltooien.

Dit avontuurlijke speelgoed bestaat uit een ruimteschip en een rover, plus 3 LEGO City poppetjes, een robothond en een heleboel LEGO onderdelen om spannende bouwuitdagingen in het verhaal mee op te lossen. Om het bouwbare spel te kunnen spelen hebben kinderen een smartphone of tablet nodig met de gratis LEGO Bouwinstructies app.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

LEGO.com (hier)

Top1Toys.nl (hier)

Gouden Publieksprijs buiten en sport – Les Papattes (Selecta Toys)

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022: Les Papattes – Selecta Toys

De zon brandt op de dieren op de savanne, de rivier is niet ver weg en alle dieren hebben dorst. Kruip in de huid van een dorstig dier dat zin heeft in een spelletje en kom zo dicht mogelijk bij de rivier zonder te worden opgegeten door de krokodillen die zich daar verstoppen. Een spel om te spelen op gras of op zand.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

SpellenRijk.nl (hier)

Top1Toys.nl (hier)

Gouden Publieksprijs duurzaam – Wiltopia dierenverzorgingscentrum – 71007 (Playmobil)

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022 Gouden Publieksprijzen: Wiltopia dierenverzorgingscentrum - Playmobil

Het Wiltopia dierenverzorgingsstation (71007) van Playmobil met twee verdiepingen ligt langs de rivier. Hier worden de inheemse dieren verzorgd. Het station is te bereiken via trappen of aan de rivierzijde via een loopbrug. Het station is goed uitgerust voor de verzorging van de dieren en heeft een behandelkamer met een tafel, beweegbare chirurgische lamp, weegschaal, warmtelamp en verlichte monitor voor het bekijken van röntgenfoto’s.

Een ladder leidt naar de zolder van het station. Daar wordt voedsel opgeslagen en apparatuur voor insectenonderzoek is beschikbaar. Na een succesvolle behandeling kunnen twee recreatie buitenverblijven door de dieren worden gebruikt. Momenteel wordt daar een familie tapirs en een ocelot gehuisvest. Zodra de dieren weer gezond zijn, worden ze vrijgelaten in de natuur. Deze gedetailleerde speelset neemt kinderen mee naar de fascinerende wereld van de Amazone.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

PLAYMOBIL.nl (hier)

Gouden Publieksprijs familiespellen – Renature (HOT Games)

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022 Gouden Publieksprijzen: Renature – HOT Games

Renature is een prachtig spel voor 2-4 spelers waarbij je prachtige dominostenen met dieren gebruikt om tuinen aan te leggen en zo gebieden in bezit te krijgen.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

SpellenRijk.nl (hier)

Top1Toys.nl (hier)

Gouden Publieksprijs familiespellen 10 jaar en ouder – Click! The Great Wall (Jolly Dutch)

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022 Gouden Publieksprijzen: Click! The Great Wall – Jolly Dutch

Jullie staan op de Chinese Muur en natuurlijk wil jij de beste foto’s mee naar huis nemen! Wissel, schuif en speur de Chinese Muur af op zoek naar de beste compositie. Maar zorg dat je snel genoeg bent, anders heeft je tegenstander de foto al gemaakt! Dit spel is ook nog eens ECOFRIENDLY! Het spel is gemaakt van FSC materialen, biologisch afbreekbaar plastic en inkt, en hars in plaats van lijm. Daarnaast is de productie en het vervoer CO2 gecompenseerd.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

SpellenRijk.nl (hier)

Gouden Publieksprijs kennersspellen – Libertalia (999 Games)

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022 Gouden Publieksprijzen: Libertalia – 999 Games

Libertalia is een tactisch spel, waarbij je goed moet letten op wat je tegenspeler van plan is. Jullie hebben immers allebei dezelfde kaarten op handen! Hierdoor ontstaat een spannend kat-en-muis-spel. Wie zet het slimst de karakterkaarten in en gaat er met de buit vandoor?

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

SpellenRijk.nl (hier)

Top1Toys.nl (hier)

Gouden Publieksprijs kidult – LEGO Icons Botanische Collectie – Orchidee – 10311 (LEGO)

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022 Gouden Publieksprijzen: LEGO Botanische Collectie – Orchidee 10311 - LEGO

Geniet van een ontspannend bouwproject en maak een prachtige plant voor in huis met dit LEGO® Orchidee (10311) modelbouwproject voor volwassenen. Neem rustig de tijd en zet de gedetailleerde witte en roze bloemen en de vaas in elkaar. Het model is geïnspireerd op een echte orchidee en heeft onderaan 5 bladeren en 2 luchtwortels voor een authentiek displaymodel. Bouw de blauwe geribbelde vaas en vul deze met de bruine LEGO onderdelen: de schorsstukjes waar een echte orchidee in groeit. Bekijk voor meer inspiratie ook eens het blog LEGO Icons Botanical Collection.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

LEGO.com (hier)

Top1Toys.nl (hier)

Gouden Publieksprijs kinderspellen – Dodo (999 Games)

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022 Gouden Publieksprijzen: Dodo – 999 Games

In het hilarische geheugen- en actiespel Dodo moet je samen zo snel mogelijk genoeg fiches vinden om bruggen op de berg te zetten. Dit doe je door met een dobbelsteen te rollen en het juiste bijhorende fiche onder alle gedekte fiches te vinden. Alleen als je onthoudt welke fiches waar liggen, kun je op tijd de bruggen in elkaar zetten.

Dodo is een race tegen de tijd. Het wiebelende ei heeft namelijk een eigen willetje. Soms kruipt het ei met een slakkengang de berg af. En soms rolt het ei ineens met een rap tempo bijna een brug af. Weten jullie het ei op tijd te redden?  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

SpellenRijk.nl (hier)

Top1Toys.nl (hier)

Gouden Publieksprijs knutsel en creatief – Doctor Squish Squishy Maker (BOTI)

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022 Gouden Publieksprijzen: Doctor Squish Squishy Maker- BOTI

Doctor Squish maakt allerlei cool DIY-slijm en beoordeelt putty en alles squishiliscious. Nu kan jij ook je eigen squishies maken met de Squishy Maker. Word jij de volgende Doctor Squish? Maak je eigen squishies. Pomp om de grootte van je squishy te bepalen – klein, middel of GIGANTISCH! Je kunt je squishy vullen met wat bij de Squishy Maker wordt geleverd of met je eigen slijm en vulling!

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Top1Toys.nl (hier)

Gouden Publieksprijs peuter – Play-Doh Super Colorful Café speelset (Hasbro)

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022 Gouden Publieksprijzen: Play-Doh Super Colorful Café speelset - Hasbro

Met deze caféspeelset kunnen kinderen creatieve Play-Doh-drankjes maken op hun manier. De speelgoedkoffiemaker vult de mokken met kleurrijke Play-Doh-boetseerklei en draait en verplaatst ze naar het toppingstation, waar nepslagroom wordt toegevoegd. Maak ook talloze kleurrijke Play-Doh-zoetigheden met de koekjes-, cupcake- en donutvormpjes en leg ze op de etagère.

Of kinderen nu koffie, thee of frappés maken van Play-Doh of nepsmoothies, deze set geeft de kleine barista’s veel speelplezier. Bij dit Kitchen Creations-drankjesspeelgoed voor kinderen vanaf 3 jaar horen ook 8 potjes Play-Doh-boetseerklei en 20 accessoires om hun verbeelding extra kleur te geven.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

DeGroteSpeelgoedwinkel.nl (hier)

Gouden Publieksprijs pluche – Magic Mixies Magische ketel met echte mist (Spectron Toys)

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022 Gouden Publieksprijzen: Magic Mixies Magische ketel met echte mist - Spectron Toys

Wie tover jij op Magische wijze uit de Ketel tevoorschijn? Je Ketel wordt geleverd met een speciale Toverstaf en alle magische ingrediënten die je nodig hebt om een toverdrankje te mixen, waaruit je eigen interactieve, pluchen vriendje zal ontstaan! Voeg stap voor stap alle magische ingrediënten, zoals de kristallen edelsteen en de magische veer, toe aan je Ketel. Na elke stap zal de Ketel het ’tik tik tik’ signaal geven. Tik dan 3 keer met je toverstaf op de ketel en de Ketel zal reageren met licht en verschillende geluiden. Je zult versteld staan hoe uiteindelijk je pluchen Mixie uit de ECHTE mist tevoorschijn komt.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Top1Toys.nl (hier)

Gouden Publieksprijs poppen – Gabby’s Magische Poppenhuis (Spinmaster)

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022 Gouden Publieksprijzen: Gabby’s Magische Poppenhuis – Spinmaster

Speel in je eigen poppenhuiswereld met het Gabby’s Poppenhuis en breng de magie van Gabby’s Dollhouse tot leven. Dit fantastische poppenhuis voor kinderen is meer dan 60 cm hoog en zit bomvol fantastische functies om te ontdekken, waaronder een toren met verassing doosjes, werkende krulstaartlift, geluiden en nog veel meer! Dit fantastische poppenhuis is het ultieme cadeau voor kinderen vanaf 3 jaar. Het ideale poppenhuis cadeau voor verjaardagen, vakanties of welke gelegenheid dan ook.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

DeGroteSpeelgoedwinkel.nl (hier)

Top1Toys.nl (hier)

Gouden Publieksprijs wetenschap en educatie – Het verhaal van Koning Schaak (Megableu)

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022 Gouden Publieksprijzen: Het verhaal van Koning Schaak – Megableu

Het Verhaal van Koning Schaak is een bordspel dat jonge kinderen leert schaken met behulp van gekke verhalen, levendige illustraties, aangepaste schaakstukken en een uniek schaakbord. De verhalen en het ondersteunende materiaal leren de regels van het schaken aan kinderen van drie jaar en ouder op een eenvoudige en leuke manier. De koning is bijvoorbeeld een dwaze man met zo een dikke buik zodat hij zich maar één vakje per keer kan verplaatsen. Het beste van alles: noch ouders noch kinderen hebben schaakervaring nodig om dit spel te spelen.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

SpellenRijk.nl (hier)

Top1Toys.nl (hier)

Gouden Publieksprijs voertuigen – Exost RC Rhino Wave Amfibie Monstertruck (Spectron Toys)

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022 Gouden Publieksprijzen: Exost RC Rhino Wave Amfibie Monstertruck – Spectron Toys

De Exost RC Rhino Wave 4×4 Off Road Monstertruck met een schaal van 1:8 rijdt niet alleen over land, maar ook over water! Dit amfibie voertuig heeft duurzame, lichtgewicht banden met anti-shock vering die alle ondergronden aankunnen. De Rhino Wave maakt met gemak 360 graden spins en behaalt snelheden van wel 30 km/u. Uitgerust met een twin turbine, waardoor de Rhino extra kracht en snelheid krijgt in het water. Met 2,4 GHz-transmissie en voorzien van een een ingebouwde oplaadbare batterij. Beleef eindeloos speelplezier met de Rhino Wave!

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com