De zoektocht naar El Dorado, review

De zoektocht naar el dorado strategisch bordspel voor 10+ van 999 games

De zoektocht naar El Dorado ontvingen wij van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar ter review. De zoektocht naar El Dorado is een strategisch bordspel voor kinderen vanaf 10 jaar en ouder, en is genomineerd in de categorie 10 en 11 jaar. In dit blog lees je wat we van dit spel vinden.

De zoektocht naar El Dorado

De zoektocht naar El Dorado, review

Het spel De zoektocht naar El Dorado, de verloren stad van goud, werd ontworpen door 999 Games. Door je reis verstandig te plannen ga je als echte onverschrokken avonturiers op zoek naar goud, edelstenen en zeldzame artefacten. Het doel van het spel is om met je team als eerste de grens van de gouden stad te passeren en alle schatten te bemachtigen. De zoektocht naar El Dorado is geschikt voor kinderen vanaf 10+ jaar, en heeft een spelduur van ongeveer 45 minuten.  

Inhoud

  • Dubbelzijdig spelbord: startterreintegel, terreintegels, terreinstroken, eindtegel, blokkades
  • Expeditietableaus (4)
  • Markttableau (1 uit 2 delen)
  • Startdecks (4x 8 expeditiekaarten, 1 deck per speler)
  • Speelstukken (2 per speler, totaal 8)
  • Startspelerhoed (1)
  • Expeditiekaarten voor de markt (54 stuks)
  • Grotfiches (36 stuks)

Voorbereiding De zoektocht naar El Dorado

De zoektocht naar el dorado strategisch bordspel voor 10+ van 999 games

Bouw het bord op. De eerste keer dat je het bordspel De zoektocht naar El Dorado speelt is het handig om de route op te bouwen volgens het voorbeeld in de handleiding. In volgende spellen kan je een alternatieve route kiezen of zelf een route ontwerpen.

De zoektocht naar el dorado strategisch bordspel voor 10+ van 999 games

Leg de 54 expeditiekaarten volgens het voorbeeld in de markt. Iedere speler krijgt in 1 kleur: een speelstuk (2 speelstukken bij 2 spelers), 1 expeditietableau, 1 startdeck van 8 kaarten in de eigen kleur.

De zoektocht naar el dorado strategisch bordspel voor 10+ van 999 games

Vervolgens schudt iedere speler zijn startdeck en legt deze gedekt als zijn trekstapel links van zijn expeditietableau. Voor de eerste beurt pakt iedere speler 4 kaarten van zijn trekstapel en neemt deze in zijn hand.

De zoektocht naar el dorado strategisch bordspel voor 10+ van 999 games

De speelstukken worden op het bord geplaatst en het spel gaat van start.  

Spelverloop

Het spel wordt in drie stappen gespeeld:

1. Kaarten spelen

Iedere spelbeurt begint met het spelen van kaarten om het speelstuk te verplaatsen en/of om nieuwe kaarten op de markt te kopen.

De zoektocht naar el dorado strategisch bordspel voor 10+ van 999 games

2. Speelkaarten afleggen

De gespeelde kaarten worden op de aflegstapel geplaatst.

3. Kaarten trekken

In de laatste fase worden er kaarten getrokken tot de speler weer 4 in zijn hand heeft.  

Grotvariant

Wanneer je het basisspel een aantal keer gespeeld hebt kun je de grotvariant proberen. Het doel, het bereiken van El Dorado, blijft hetzelfde, alleen kun je nu onderweg grotten verkennen. In de grotten zijn fiches te vinden die zorgen voor extra voordeel.  

Onze mening over De zoektocht naar El Dorado

Strategische bordspellen, ik hou ervan. Ik speelde dit spel met mijn oudste zoon van 17 jaar. Voor we van start konden gaan moesten we de spelregels goed doornemen, er komt nog best wel wat bij kijken. Ik vind het erg tof dat de terreintegels dubbelzijdig is zodat je altijd een nieuw spelbord kunt maken wat weer zorgt voor meer uitdaging. Erg prettig ook dat er ook meerdere voorbeelden in het boekje staan.

De zoektocht naar El Dorado lijkt een combinatie van meerdere spellen te zijn. Doordat het spel met kaarten gespeeld wordt moest ik bijvoorbeeld erg aan Risk denken. Mijn zoon zei dat het ook op Catan leek, maar dat heb ik nog nooit gespeeld.

Nog een pluspunt vind ik het feit dat je dit spel met 2, 3 en 4 spelers kunt spelen. Om Catan te kunnen spelen moet je – een paar uitzonderingen daar gelaten – met minimaal 3 personen zijn en dat is niet altijd voor handen. En heb je het basisspel eenmaal goed door dan kun je de volgende uitdaging spelen: de grotvariant.

De spelregels zijn duidelijk uitgelegd. Feit is wel dat je het spel het beste al spelende onder de knie krijgt. Hierdoor kwamen we er halverwege achter dat we sommige dingen in het begin niet helemaal goed begrepen hadden. De kaarten met een kruis legden we eerst op de aflegstapel, maar als je deze kaart eenmaal gebruikt hebt gaat hij terug in de doos.

Dus ja, ben je met de donkere dagen op zoek naar een leuk en uitdagend strategisch bordspel? Dan is De zoektocht naar El Dorado het spel wat je zoekt.  

Mijn beoordeling De zoektocht naar El Dorado:

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

SpellenRijk.nl (hier)

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Lees ook

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.

Een reactie op “De zoektocht naar El Dorado, review

  1. Pingback: Dit speelgoed maakt kans op de titel ‘Speelgoed van het Jaar 2020’ - Papa's wereld

Reacties zijn gesloten.